TravelissimaS

Ciprus, a szerelem szigete nyugaton – természeti és történelmi csodák (II. rész)

Már egy előző bejegyzésemet is kezdtem így, de mivel ez a gondolat Ciprusról örökérvényű, így itt sem hagyom ki. Szóval… Az a mondás járja, hogy Ciprus a szerelem szigete. És milyen igaz! Átéltem és egész lényemmel átéreztem, hogy milyen szerelembe esni akkor és ott… Ezzel a kicsi szigettel, Ciprussal…

 

II. A nyugati rész

 

Nyugaton Páfosz környéke kápráztatja el a nyaralókat számtalam természetes csodájával és gazdag történelmi örökségével. Aphrodité városának is nevezik, hiszen a szerelem és a szépség görög istennője a várostól délre emelkedett ki a tenger habjaiból. Az ókorban Páfoszról irányították a rómaiak a szigetet. Napjainkban Ciprus egyik legfelkapottabb üdülőövezete. 

 

 

Strandolás

 

Ciprus ezen részén is számos homokos, kavicsos vagy sziklás partszakasz várja a strandolni vágyókat. 

Páfoszbanon belül a vártól a reptér irányba számos homokos strand húzódik nagyjából 5 kilométer hosszan. A vártól északi irányba pedig a Lighhouse beach-en lehet ejtőzni, amely kb. 2 km hosszú. Páfosztól északra, Peiai környékén is számos a homokos strand (Coral Bay, Laourou Beach, Kafizis, White Rive Beach és Toxéftra Beach) és még több a sziklás övezet. 

Amennyiben valamennyire autentikusabb élményre vágyunk és szeretnénk kerülni a tömeget (amennyire csak lehet), látogassunk feljebb, az Akamas Nemzeti Park környékére.

És íme a strandok, amelyeken “kipróbáltaunk”:

 

1. Aphrodité Beach

Páfosztól dél-keletre található ez a partszakasz, mely leginkább Aphrodité sziklájáról híres. A mitológia szerint a szerelem és szépség görög istennője itt emelkedett ki a habokból. A part itt apró kavicsos és előfordul, hogy a hullámok elég rakoncátlanok és erősek.

 

 

Mivel a szikla eléggé felkapott, így rengetegen állnak meg itt csupán egy-két fotó erejéig, akár tömegesen is buszokkal, így ez nem a legcsilesebb strandolási helyszín.

 

Aphrodité Beach – sokan csak pár fotó erejéig állnak meg itt

 

Van itt egy ingyenes parkoló, egy büfé, illetve a mögött zuhanyzási lehetőség is 0,50 EUR-ért. Zuhanyzás közben gyorsnak kell lenni, mert ennyiért nem folyatják túl sokáig a vizet.

 

2. Lara Beach

Ez a strand elképesztően gyönyörűséges, főképp a magasból szemlélve. Finom, puha homokja és a kék több árnyalatában pompázó vize ámulatba ejtő. A zöld teknősök itt rakják le minden nyáron a tojásaikat és itt kelnek ki az apró hüllők, melyek védelmére nagy hangsúlyt fektetnek a helyi szervezetek. A Lara Beach egy igazi kis paradicsom, ahol a természet csupán a teknősöknek, madaraknak és kecskéknek ad otthont.

 

Lara Beach – elkerített teknős tojások

 

A védett terület nincs kiépítve, így a strandoláshoz nem árt ételt, italt és esetleg napernyőt is vinni. Autóval is oda lehet menni (legalábbis ottjártunkkor voltak sima gépjárművek is a parkolóban), de alapjában véve ez egy off-road-on lévő strand, így inkább a 4-kerekes járgányokat részesítik előnyben a megközelítéséhez (főképp ha valaki esetleg tovább akar menni az Akamas Nemzeti Parkba).

 

Lara Beach panoráma

 

3. Latsi Beach

Mi még a szezont elkerülve, június elején jártunk Latsiban, és ekkor ez a partszakasz szinte teljesen üres volt. Ez lehet, hogy annak is köszönhető, hogy a strand kavicsos, nem pedig homokos, így többen más részeket kerestek fel inkább, mint pl. a Takas Bay-t. A kristálytiszta víz eléggé gyorsan mélyül, így inkább úszásra, mintsen lubickolásra alkalmas.

 

Latsi Beach – naplementében

 

4. Blue Lagoon 

Nyugat-Ciprus legszebb része az Akamas félsziget (keleten a Cape Greco ékesíti Ciprust), amely lényegében egy nemzeti park. A félsziget egyik részén található az a lagúna, mely méltán viseli nevét, hisz’ a vize kristálytiszta, és vakítóan türkiszkék színű. Ezt is 2 irányból lehet megközelíteni (mint a Cape Greco-nál lévő partokat), vízről vagy a szárazföldről.

 

1) Vízről
Csoportos hajótút:

Latchi kikötőjéből naponta több alkalommal indulnak csoportokat szállító hajók (különböző társaságok) a Kék Lagúnába, a hajózás időtartama 3 óra, amiben benne van egy 1 órás fürdőzés is a lagúnában. 

 • Időpontok:
  • Reggel: 10:30 – 13:30
  • Délután: 14:00 – 17:00
  • Naplementében: 17:00 – 20:00 (csak nyáron)
 • Ár:
  • Felnőtt: 20 Eur
  • Gyerek (12 éves korig): 12 Eur

Az ár tartalmaz általában üdítitalt és valamilyen alkoholos italt is, illetve frissítő gyümölcsöket. Ha pedig valaki snorkelezni szeretne, csak szólni kell a személyzetnek és már adják is a felszerelést.

Mi a délutáni Latchi Queenre “váltottunk jegyet” egy helyi ismerősön keresztül, így kaptunk némi engedményt. A 3 fős személyzet nagyon kitett magáért, egy pillanatra sem hagyták, hogy szomjasak legyünk – nyilván ebben benne volt a keze a barátunknak is.

 

Latchi Queen

 

Az 1 órás fürdési időt érdemes kihasználni, gyönyörű kristálytiszta a lagúna vize, az öblöt ölelő sziklák pedig snorkelezésre is alkalmasak.

 

 

Motorcsónak:

Amennyiben bátrak vagyunk, bérelhetünk saját kis motorcsónakot is (Cipruson nem kell hozzá más, mint “B” kategóriás jogosítvány. Helyben kap az ember egy gyorstalpalót, illetve egy rövidke útbaigazítást és már suhanhat is a vizeken).

A motorcsónakok árai típustól függnek, óránként már 65 Eur-tól elérhetőek a Mahimos Boat Hire-nél, de akár egy egész napra is ki lehet bérelni őket. Elképesztő szabadságban lehet része annak, aki magánúton hajózik ki a kikötőből és kénye-kedve szerint járja körbe a szebbnél-szebb öblöket az Akamas parjai mentén. Egy életreszóló élénnyel gazdagodik, az garantált.

 

Mahimos Boat Hire – Kefalonia hajója

 

Nekünk szerencsénk volt kihajózni naplementekor egy 90 lóerős motorcsónakkal, a Kefalóniával. Már ez is rettentően sebesen suhant a vizen miközben eszméletlenül dobálták a hullámok. Tényleg egy életre szóló élmény marad, ahogy a nap utolsó sugaraival úszkálunk úgy, hogy rajtunk kívül egy lélek sem tartózkodik a közelben. Csak mi, a kék víz, a naplemente és a mindent körülölelő csend. Fantasztikus élmény volt!

 

2) Szárazföldről:

Amennyiben az Akamas park felől szeretnénk megközelíteni a partokat, eszünkbe se jusson egy sima autóval negivágni az off-roadnak! Egyrészt azért ne, mert szinte az összes kölcsönzőnek a tiltólistáján van a félsziget (és ha bármi történik fent a dombokon, az nagyon sokba fog kerülni), másrészt pedig azért ne, mert veszélyes. Kivéve ha  valamilyen 4×4-essel van dolgunk. De ha nincs, az sem baj, mert lehet a közelben 2- 3- vagy 4 személyes buggie-t bérelni, de akár quad-okat is (vagy kerékpárt – bár azzal én nem vágnék neki az útnak), mégpedig a Petrides Rentals-tól Latsiban. Ezek a kis járgányok nagyon menőn veszik az Akamas útjain az akadályokat. 

 

3-személyes Buggie a Petrides Rentals-tól

 

Történelmi látnivalók

 

1. Páfosz régészeti területe

A területen fellelhető épületek maradványai egészen az őskori időktől a középkorig datálhatóak. Leghíresebbek ezek közül azok a római korból származó villák, melyek gyönyörű, a mai napig fennmaradt mozaikpadlókkal rendelkeznek. Különösen szépen az ún. Orpheus mozaikok maradtak meg.

 

Mozaikok

 

A park elég nagy területen fekszik, így rá kell szánni jópár órát, főképp ha alaposan körbe szerenénk járni. Jelentős része még mindig feltárás alatt van.

 

 

Őszintén szólva túlságosan nem fogtak meg a látottak, kivéve a mozaikokat, az amfiteátrumot és a világítótornyot, na és persze a kilátást, ami a tengernek köszönhetően igazán pazar! Amit rettentően hiányoltunk a komplexum területén az a tájékoztatás volt. Szinte sehol egy tábla, egy pontos iránymutatás. A belépésnél kaptunk uyyan egy térképet, viszont azon pl. nincs feltüntetve, hogy néhány látnivaló a komlexumon kívül található, a legközelebbi főút másik oldalán. Ilyen pl. a Chrysopolitissa Bazilika és az Agia Kyriaki templom, illetve pár másik épületrom.

 

A Chrysopolitissa Bazilika és az Agia Kyriaki templom

 

 • Belépés: a páfoszi kikötőnél
 • Parkolás: ingyenes
 • Belépő ára: 4,50 EUR
 • Nyitvatartás 2019-ben: április 16 – szeptember 15, naponta 08:30 – 19:30

 

2. Páfosz ókori vára a kikőtőben

Amennyiben meglátogatjuk a régészeti területet, elkerülhetetlen, hogy belefussunk a várba, amely a város kikötőjében áll büszkén. Mellette az ikonikos páfoszi kis hableány szobor.

 

Páfoszi vár

 

A várba a belépés 2,50 EUR és fel lehet menni a tetejére (mi ezt kihagytuk a rengeteg kő szemügyre vétele után, mert még készültünk a Királyok Temetőjébe is).

 

3. Királyok sírjai

Sokkal érdekesebbnek találtuk azt a parkot, ahol a sziklákba faragott sírhelyek találhatóak. Ezek közül valamennyi egészen kr. e. a 4. századból származik. A komplexum neve egy picit megtévesztő, hiszen nincsenek itt királyok eltemetve, a helyi arisztokrácia választotta ezt a tengerparton fekvő területet az örök nyugalomba helyezésük helyszínéül. Sokszor a hatalmas sírhelyek, melyekben egy-egy egész családot is eltemettek, imitálták az adott család eredeti lakóhelyét. A feltárt sírok közül vannak olyanok, melyeket gyönyörűen megformázott oszlopok díszítenek, de vannak egyszerűbb szerkezetűek is. Ebből is kikövetkeztethető, hogy az adott családnak milyen volt a társadalmi besorolása, másszóval milyen gazdag volt.

 

A sziklákba vájt hatalmas sírok lakóházakat imitálnak

 

 • Belépés: 2 km-re északra a páfoszi kikötőtől
 • Parkolás: ingyenes
 • Belépő ára: 2,50 EUR
 • Nyitvatartás 2019-ben: április 16 – szeptember 15, naponta 08:30 – 19:30

 

4. Ókori Kourion

Páfosztól mintegy 60 km-re dél-keletre a tengerparton 100 méter magasan terülnek el az ókori városállamnak a maradványai. A kilátás a tengerre fantasztikus. Magasságának és az itt lévő szélviszonyoknak köszönhetően a siklóernyőzés szerelmeseinek kedvelt helyszíne ez. Kb. 1-1,5 óra alatt kényelmesen körbe lehet járni. Van ivóvízcsap a területén, úgyhogy a nagy hőségben sem kell több liter folyadékot magunkkal cipelni.

 

 • Parkolás: ingyenes
 • Belépő ára: 4,50 EUR  (ezt a felfelé vezető úton kell egy sorompó előtt megvásárolni)
 • Nyitvatartás 2019-ben: április 16 – szeptember 15, naponta 08:30 – 19:30

 

Kourion Amfiteátruma, ami a tengerre néz

 

5. Kolossi vár

Ez Ciprus legismertebb és legjellegzetesebb lovagvára, mely a 13. századból származik. Tetejéről tökéletes a kilátás az egész térségre.

Ne zavarjon meg senkit, hogy Páfoszból a vár felé cikázni kell Ciprus és az Egyesült Királyság között (a sziget néhány része az ő fennhatóságuk alá tartozik. Míg a vár a ciprusi oldalon van, parkolója a “briteké”).

 • Parkolás: ingyenes
 • Belépő ára: 2,50 EUR
 • Nyitvatartás 2019-ben: április 16 – szeptember 16, naponta 08:30 – 19:30

 

 

A vár alatt van egy kis étterem, a Theo Food & Drink, mi oda ültünk be ebédelni. Június elején még újították fel, menü sem volt még papíron, így árak sem voltak feltüntetve, de a konyha működött, szóval bevállaltuk. 3 étel közül lehetett választani, mi megosztoztunk egy grillezett haloumi sajtos- és egy csevap-féle tálon (a harmadik hamburger volt). Teljesen korrekt volt mindkét fogás, frissen készült minden, a sültkrumpli is igazi burgonyából, amit akkor pucoltak meg.

 

 

Természeti látnivalók

 

1. Aphrodité fürdője

Ez a természetes kis tavacska az Akamas Nemzeti Park észak-keleti részén található nem messze a tengertől egy botanikus kertben és egy hatalmas fügefa övezi. Maga a fürdő nem ejtett ámulatba, de a környezete, a kert szépséges.

 

 

A legenda szerint ezen a helyen fürdőzött Aphrodité amikor Adonis, aki vadászat közben inni ment a tóhoz, megpillantotta és azonnal beleszeretett.

A belépés ingyenes.

 

2. Akamas Nemzeti Park

Ciprus észak-nyugati csücskében elterülő félsziget csaknem 230 négyzetkilométert ölel magába. A tetejéről lélegzetelállító a kilátás a körülötte lévő tengerre. Szurdokai, dombjai, völgyei, sziklái, homokos partjai és növényzete egyedülállóvá teszik az egész szigeten ezt az érintetlen területet. Egy igazi fellélegzés bebarangolni.

 

Akamas Nemzeti Parkból a kilátás a tengerre

 

Na de hogyan tudjuk bejárni a félszigetet? Mivel útjai nincsenek lebetonozva, rettentően hepehupás és köves az egész, nem beszélve a durva emelkedőkről és hajtűkanyarokról, ezért szinte az összes autókölcsönzőnél tiltólistán van az Akamasban való közlekedés, kivéve talán ha valaki Jeep-et kölcsönöz. Így marad a quad vagy a buggie, amit a közeli Latsiban lehet bérelni a Petrides Rentals-nál.

Mi egy 3-személyes kis buggie-val jártuk be Akamast és mondanom sem kell talán, hogy a ciprusi kirándulás egyik fénypontja volt.

 

Akamas

 

Érdemes egyébként egy egész napot rászánni (mi sajnos csak délben vágtunk neki), mert jóhénány óra körbejárni az egészet. Nincsenek ugyan nagy távolságok és a buggie tud haladni akár 70 km/h sebességgel is, de a természet a legtöbb helyen ebbe igencsak beleszól. A kölcsönzőben adnak egy térképet és elmondják, hogy merre érdemes menni, hol javasolt megállni, mit ajánlatos megnézni. A következők vannak ezen a listán:

 • Avakas-szurdok
 • Lara Beach
 • Koutsaggas kilátópont (itt lehet piknikezni is akár)
 • Blue Lagoon és az északi parton húzódó gyönyörű strandok
 • Szent Minas kápolna
 • Aphrodité fürdője (idáig fel lehet jönni sima autóval is)

 

3. Avakas-szurdok

A parkolótól 3 km-t kell sétálni, hogy a szurdokba érjünk és sajnos nekünk az időnk nem engedte, hogy ezt meglépjük. Ez is egy másik jó ok arra, hogy visszatérjek Ciprusra. Valamiért úgy érzem, hogy ki kell mindenképp maxolni a szigetet.

 

Az Avakas-szurdok bejárata

 

Picit feljebb a szurdok parkolójától (ide sima gépkocsival nem merészkednék le egyébként) van egy étterem, a Viklari Peyia, amit a Petridesben is ajánlottak nekünk. Ugyan mi nem próbáltuk ki, de az ajánlás és a Google értékelések engem látatlanban is megyőztek.

 

4. Adonis fürdője és vízesés

Ezt a helyet nem tudom ajánlani, mivel nem látogattuk meg, ennek viszont egy nagyon nyomós oka volt: több fórumon is olvastam, hogy az egész hely egy nagy kamu. Egy helyi fickó lekerítette a területet, ahol egyébként van egy mesterséges tó illetve egy kis vízesés és mindezért 9 Eur belépőt szed. Állítólag a nagy semmiért. Ha vízesést akarunk látni, akkor már érdemesebb felmenni a hegyekbe, ahol ingyen élvezhetjük a Caledonian- vagy a Millomeris vízesések zuhogását, sőt még meg is fürödhetünk bennük!

 

 

Étterem/Bár

 

Mivel mi Latsi-ban szálltunk meg, értelemszerűen ott ettünk-ittunk a környéken.

 

1. Periyiali Restaurant

Egy szép júniusi este érkeztünk meg Latsiba kis bérelt autónkkal. Az egész napos program után (megnéztük Páfosz összes ókori kövét, mozaikát, sírját, stb. miután reggel felmásztunk a Caledonian vízeséshez a gyönyörűséges Troodos hegységben és levezettünk a tergerpartra) éhesen és szomjasan estünk be a szállásunkkal (Amalia Apartments) szemközti tengerparti étterembe. Nem néztünk róla reviewt, nem válogattunk, ott volt előttünk, így kényelmes választás volt. Mint később kiderült, nemcsak kényelmes volt, hanem a lehető legjobb a környéken.

 

Amalia Apartmanok és a Periyiali Étterem Latsi Beachen

 

A Periyiali-ban az ételek frissek, a szerviz elsőosztályú görögös (hol picit lassabb, hol gyors, de mindig jókedélyű, barátságos, mosolygós és kedves), a választék bőséges mind ételben (a tipikus görös ételektől kezdve a tengeri herkentyűking minden megtalálható az étlapon), mind pedig italban. Amint leültünk, a pincér már hozta is a zivania-t (ami a mi törkölypálinkánk ciprusi megfelelője), ami egy nagyon szimpatikus belépő volt.

 

 

Annyira meg voltunk elégedve az étteremmel, hogy minden este ide jártunk vacsorázni. Mint kiderült, ezzel nemcsak mi voltunk így, hanem a helyiek apraja-nagyja is, hisz’ a településről mindig mindenki itt volt, aki “számít”. Itt ismerkedtünk meg a csónakkölcsönző- és a buggiek és quadok kölcsönzőjének főnökével, az étterem tulajdonosának a családjával, ide járt a polgármester, itt szervezte zárobuliját a helyi középiskola is. Mi is itt búcsúztattuk Ciprust, ahová nagy valószínűséggel hamarosan visszatérünk!

 

2. Island Beach Bar & Restaurant

Ez a hely lényegében éjjel-nappal várja a vendégeket. Napközben be lehet ülni egy koktélra vagy jeges kávéra, esetleg ebédelni, vacsorázni (mi az ételeket nem kóstoltuk) és élvezni a tenger látványát, hallgatni morajlását.

 

Island Beach Bar és Étterem

 

Éjszaka az Island egy buliszigetté alakul át, ahol DJ játsza a talp alá valót és a helyiek is előszeretettel járnak ide iszogatni és szórakozni – ők főképp hétvégén. A kiszolgálás ugyan olyan, mint a többi helyen: görögös, imádnivaló!

 

3. Ocean Basket

 

Ezen a részen 2 OB is található, az egyik Páfoszban, a másik pedig Peyia-ban. Őszinte leszek, egyiket sem volt alkalmunk kipróbálni, ettünk azonban az Ocean Basketban Ayia Napaban és elmondhatom, hogy felemelő kulináris élményekben volt részünk. Ott ettem életem egyik legfinomabb kagylóját (bármikor bármennyi kagylót meg tudok enni), de a többi fogás után is megnyaltuk mind a 10 ujjunkat. Merem állítani, hogy a 2 testvére is hozza ugyan azt a magas színvonalat!

Cím 1: Agiou Georgiou St., Coral Bay Plaza Peyia, Peyia 8560, Cyprus

Cím 2: Poseidonos Ave., Avanti Village Piazza, Paphos 8042, Cyprus

 

 

Ciprust egyébként autóval jártuk körbe, voltunk a keleti részén Ayia Napa környékén, felkocsikáztunk a Troodos hegységbe és átutaztunk az északi, török oldara is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.