TravelissimaS

Dachstein Krippenstein – hótalpazás Hallstatt mellett az Alpokban

Ha valaki Hallstattba látogat, érdemes időt szánni a településen kívül eső látnivalókra is. Mi a szűk 2 napunk alatt a falun, a kilátón és a sóbányán kívül bevettük a Krippenstein tetejét is, bár bevallom, azért nem volt túlfeszített a tempónk sehol sem.

 

A Krippenstein lényegében a Dachstein hegyvonulat egyik csúcsa, ahová a Hallstatt melletti faluból, Obertraunból lehet felmenni. A parkoló Hallstatt központjától nagyjából 6-7 km. 

 

Hogyan jutunk fel a hegytetőre?

 

Leginkább felvonóval. Legalábbis én tuti nem vágnék neki gyalogosan (nem is tudom, hogy szabad-e), nagyon elvetemültnek kell lenni annak, aki bevállalja kétlábon. Bár biztosan fizikailag lehetséges, mert a síelők egész fentről csúsztak a parkolóig, tehát út biztosan van, mégpedig olyan, amin nem kell mondjuk sziklákat mászni. De lehet, hogy egy egész napig is eltartana felérni. Meg egyébként is, fent a toppon rengeteg lehetőség van túrázásra, inkább arra kell spórolni az energiát. Szóval válasszuk mindenképp a felvonót.

A felvonóhoz ha autóval közelítünk, nem nagyon tudunk eltévedni, jól ki van táblázva a Dachstein – Krippenstein irány Obertraunban.

Hallstattból az 543-as busz megy egészen a parkolóig. Nagyjából 1-1,5 óránként közlekedik reggel fél 9 és délután fél 5 között és a jegy ára 2,50 EUR.

 

 

Hótalpazás vagy gyaloglás a 3 nevezetességhez 

 

Hogy felérjünk a Krippenstein csúcsára, 2 felvonót kell igénybe venni. A felvonók egyébként 15 percenként közlekednek. Az elsőből csak kövessük a tömeget a másodikba, az máris rajtol amint mindenki átszáll és pár perc alatt felrepít minket a hegytetőre.

A 3 kilátó egész évben látogatható. Télen, amikor hó van, érdemes hótalpakat bérelni, hiszen megkönnyíti a haladásunkat, meg egyébként is hatlamas élmény a lábunkon jeti nagyságú talppal közlekedni a helyenként térdig érő hóban. A felvonóbérlethez nemegész 5 EUR-t kell hozzáfizetni a talpakért.

 

 

A 3 útvonal 30-40 méterenként ki van szépen sárgán táblázva.

 

1) Welterbespirale

 

Lent, amikor beszálltunk a síliftbe, gyönyörű, napsütéses időnk volt 10 fok körüli hőmérséklettel. Amikor kiszálltunk a csúcson, nem hittem a szememnek. Hófelhők borították az eget, havazott és olyan erős szél fújta a jégkristályokat az arcunkba, hogy napszemüveg nélkül az orromig nem láttam volna. Nem is értem, hogy az utitársam ezt hogy volt képes abszolválni szemfedő nélkül. Rögtön az a kép ugrott be amúgy, ahogy a Delta műsor (a magyar televíziósás negyedik ismeretterjesztő műsora volt, a 60-as évektől adták  és apukám a 80-90-es években előszeretettel nézte, nekem pedig valamiért beleégett a retinámba) bevezetőjében hóviharban, szánt húzva bandukol egy kisebb csoport, láthatóan küzközdve az időjárási viszontagságokkal. Hát valahogy úgy baktattunk mi is, csak mi nem húztunk szánt magunk után és nem is egy sarkvidéki expedíción vettünk részt, csak átugrottunk a szomszédos Ausztriába.

 

 

Ugyan a Welterbespirale világörökségi kilátópont nem annyira híres, mint az 5-ujj kilátó, mégis megéri érinteni a 5-fingers felé, hiszen nem egy nagy kitérő és onnan tovább is tudunk menni az ujjak irányába. Útközben egy kis kápolna is ékesíti a dombokat. 

 

A Welterbespirale miután kisütött a nap

 

A hófúvás miatt innen messzire nem láttunk el, de így is egy élmény volt a tapasztalás. Konkrétan a szél majd’ kifújta a kezünkből a telefonjainkat. És bevallom őszintén, picit csalódott voltam, mert abban az időjárásban esélyünk sem volt az ujjaknál különösképpen nézelődni, egyrészt az erős szél miatt, másrészt a látási viszonyok miatt. Én nem is tartottam túl biztonságosnak, hogy továbbmenjünk, de volt ott egy csoport osztrák turista, így követtük őket.

Távolság a felnovótól: kb. 450 m

Időtartam: 40 perc (oda-vissza) + az időzés a kilátónál

 

2) 5 Fingers (5-ujj kilátó)

 

És mit ad Isten, félúton előbújt a nap, hisz a légvonat elfújta a felhőket, majd elcsendesült. Így mire odaértünk az 5-ujj kilátóhoz, egy lélek sem volt ott (az osztrákokat beelőztük), úgyhogy pár percig kettesben élvezhettük az elénk táruló lélegzetelállító látványt.

 

 

A 5-ujj elnevezés onnan jött, hogy a sziklába épített platform lényegében egy kezet formáz. Mindegyik kinyúló felület más és más hosszúságú és különféle élményt nyújt. Az egyik végében távcsővel nézelődhetünk, egy másikban képkeretben fotózkodhatunk, a közepső alja pedig üvegből készült. Van itt egy ugródeszka is, amely a siklóernyősöket szolgálja.

 

 

Menjünk fel az ujjak mellett ágaskodó kereszthez is, onnan egy másik szögből látni rá a völgyre és a hallstatti tóra.

 

 

Távolság a felnovótól: kb. 1 km

Időtartam: 1 óra (oda-vissza) + az időzés a kilátónál

 

3) Dachstein Hai (A cápa) 

 

Ez a 3. látványosság itt fenn a hegyen. Az előző kettőtől teljesen a másik irányba kell elindulni hozzá. Mi nekivágtunk ugyan, de olyan meredek lejtőn haladtunk lefelé és annyira végeláthatatlannak tűnt az út a cápához (bár ránézésre egész közelinek tűnt), hogy úgy 400 méter lefelé gyaloglás (itt már nem csatoltuk fel a hótalpakat) után visszafordultunk. Egyrészt már fáradtak voltunk (és az a párszáz méter felkapaszkodás, na az aztán nem volt semmi…), másrészt nem volt már túl sok időnk. Az utolsó II-es számú lift 16:40kor viszi le az utasokat.

 

 

Távolság a felnovótól: kb. 3,4 km

Időtartam: 2-2,5 óra (oda-vissza) + az időzés a cápánál

 

Téli programok

 

A hótalpazáson kívül télen természetesen síelésre, snowboardozásra és sífutásra is lehetőség van és a nagyobb adrenalin dózist igénylők a jégmászásnak és a siklóernyőzésnek is hódolhatnak.

 

 

Nyári programok

 

Nyáron a túrázáson kívül 2 barlang is várja a látogatókat. A felvonó I. állomásánál látogatható a2 kaverna, az egyik a jég-, a másik pedig a mamut barlang. Obertraun határánál pedig egy harmadik, a Koppenbrüller csalogatja a sziklaüregek csodálóit. Ezekről személyes tapasztalataim nincsenek, hiszen március elején még bőven zárva tartanak. A weboldalon lehet róluk részletesebben tájékozódni.

 

Jegyek

 

A felvonó lábánál lévő jegypénztárban vásárolhatjuk meg a bérleteket, kártyát és készpénzt is elfogadnak. Nagyon segítőkész és kedves mindenki, bármilyen információt megosztanak az érdeklődőkkel. A legkelendőbb túrázós jegyek árai az alábbi táblázatban vannak, bővebb információ pedig a Dachstein Krippenstein honlapján

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.