TravelissimaS

Hallstatt – az osztrák Alpok gyöngyszeme

Nem kell ahhoz átszelnünk az óceánt, hogy varázslatos helyeket találjunk és egy másodpercre megpihenjünk. Európán belül, nem olyan messze kicsi hazánktól is csodás helyekre lelhetünk. Sokat hallottam már Hallstattról, de soha nem gondoltam, hogy így el fog kápráztatni. Nem is kimondottan a település, hanem az azt körülölelő táj és úgy a Salzkammergut régió egyáltalán, melyet méltán neveznek az Alpok gyöngyszemének.   

 

Maga a tájegység Salzburgtól keletre, dél-keletre fekszik és egy egész nagy területet foglal magába, melynek dombjai, hegyei és festői tavai még az átutazókat is elkápráztatják. Mi sem jártuk be az egészet keresztül-kasul. A régió a nevét a területén fellelhető sókamrákról kapta, melyek közül néhány, azon kívül, hogy látagatható, még ma is működő sóbánya.

A vidék talán legismertebb helysége Hallstatt, mely egy képszerű pici falu a Hallstätter tó partján. Sokan ismerhetik képeslapokról, fotókról, megtéveszthetetlen látvány nyújt.

 

Mikor érdemes menni?

 

Biztosan megvan minden egyes évszaknak a varázsa. A tél nemcsak a sima látogatóknak kedvez, hanem a téli sportok szerelmeseinek is természetesen. Ilyenkor a bevahazott, fehéren tündöklő táj gyönyörűséges, mesebeli látványt nyújt. Nyáron pedig minden zöldbe borul és a túrázók igazán kiélhetik magukat a környéken.

Mi március elején látogattunk el ide és az időjárás, mit is mondjak, elég szeszélyesnek bizonyult. Leutazáskor zuhogott az eső, konkrétan egész álló délután és este is, így sok mindent nem tudtunk csinálni és bevallom egy picit aggódtam is, hogy csúf marad az idő. A látvány sem volt az igazi, bár így is elképesztőek voltak az felhőkből itt-ott előbukkanó, tavak partján magasodó havas hegycsúcsok. Aztán másnap derült volt az ég néhány bárányfelhővel, viszont kora délutántól ismét beborult és csapadék is esett. Harmadnap hóvihart éltűnk át a Krippenstein hegycsúcson, de az is csak úgy 1 órán át tartott, olyan erős volt a szél, hogy pikk-pakk elfújta a fejünk felől a felhőket, így fantasztikus napsütésben élvezhettük a hóval borított hegyeket-dombokat. Nekünk tényleg szerencsénk volt: mindig számunkra legjobbkor sütött ki a nap.

Amire még figyelmesek lettünk az az volt, hogy rengeteg volt a turista, főképp az ázsiaiak, és szerintem a nyári időszakban még többen lesznek. Talán az emberáradat picit élvezhetetlenebbé teszi az egész élményt a főszezonban. Ki tudja….

 

Mi tévők legyünk Hallstattban?

 

 

1) Séta a főutcán

Sétáljunk egyet Hallstatt meseszép utcáin. Induljunk el a délebbre eső hajókikötőből északi irányba a tóhoz legközelebb eső utcán (Seestrasse). Gyönyörködjünk a tavat körülölelő hegyekben, melyek a tó vizén tükröződnek vissza.

 

2) Házikók a dombon

Csodáljuk meg a faházakat, melyek lezseren álldogállnak a domboldalban a háromszögtetős, színes falú házak között, melyeknek homlokzatát fa elemek díszítik.

 

3) Templomok

Térjünk be Hallstatt ikonikus evangélikus templomába és tekintsünk be a csodás és meghitt Maria am Berg (Mária a hegyen) katolikus templomba is egy pillanatra lecsendesedni és hálát adni.

 

4) Képeslapfotó kilátás

Ballagjunk tovább, át egy nagy kapu alatt addig, amíg ismét a partra vezet minket az út és elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahonnan a falucska világszerte ismert képeslapfotóit készítik turisták százezrei – mondjuk ez nem olyan rossz egy ilyen pici községhez képest.

 

5) Feljebb fekvő utcácskák

Visszafelé barangoljunk el a feljebb fekvő utcákon, hogy magasabbról és más szögből is álmélkodhassuk az elénk táruló látványon.

 

6) Habtekercs

A hallstatti mini túrát fejezzük be egy igazán finom, tipikusan osztrák édességgel, amit minden nap frissen sütnek helyben. Ez nem más, mint a híres habtekercs. A főutcán sétálva lettünk figyelmesek egy faházra, aminek az aljában egy kis sütöde van, melynek ablaka körül csinos habrolók, tojások és habverők sugallják, hogy itt valami nagyon finomat lehet fogyasztani (2,50 EUR). 

 

 

7) Hajókirándulás

Amennyiben időnk engedi, nézzük meg a falut a tóról is, az év 365 napján ugyanis közlekedik a Stefanie nevezetű hajó az ATO Hallstatt Markt (északabbi kikötő) és a tó keleti partján található Hallstatt Bahnhst között (3 EUR/irány). A menetrendről és további hajózási lehetőségekről a weboldalunkon lehet tájékozódni.

 

8) Kilátó és sóbánya

Egyenesen bűn lenne kihagyni a hallstatti sóbányát és az Unesco Világörökség részeként kikiálltott kilátót, de erről részletesebben egy másik írásban számolok be.

 

Parkolás Hallstattban

 

Több parkolási lehetőség is adatik a falun belül és kívül is. A legtöbb nincs ingyen és készpénzzel vagy kártyás fizetéssel lehet kiváltani a kihajtást, szerintem pofátlanul magas árakért.

  • P2 parkoló: a fogaskerekű közvetlen közelében van és csak nyáron üzemel.
  • P1 parkoló: télen ezzel járunk a legjobban, mert van földalatti része is.
  • P3 parkoló: amennyiben a fenti 2 egyikében sincs hely, még mindig ott van a P3, ami a településről picit kijjebb esik.
  • Echentral parkoló: innen lehet felsétálni a Waldbach vízeséshez, amit idő hiányában sajnos ki kellett kihagynunk.
  • Mozgáskorlátozott parkoló: közvetlen a délebbre eső hajókikötőnél található.

Extra infó: pár lépésre a kikötőtől a Seelände utcában van felfestve néhány hely, ahol mi akkor álltunk meg, amikor csak egy gyors sétát tettünk a faluban. Véletlenül találtuk, azt nem tudom, hogy ott kell-e fizetni vagy sem, mi automatát nem láttunk. Viszont több külföldi rendszámú kocsi is parkolt, így mi is beálltunk a sorba. Most pedig reméljük, hogy a postás nem hozza a büntetést 🙂

 

Szállás Hallstattban

 

Mivel a településen horror áron kínáltak alvóhelyeket, ezért úgy döntöttünk, hogy a szomszédos, 4 km-re fekvő faluban, Obertraunban foglalunk szállást. Én mindig a booking.com-ot használom, ott találtam rá egy csodás kis panzióra, mely Landhaus Osborne néven fut. Egy idősebb osztrák-angol házaspár üzemelteti és tényleg a szívük-lelkük benne van. Csupán 3 apartman található a házban (plusz a szállásadóké, mivel ők is ott tartózkodnak). Mindegyik kis lakás gyönyörűen, otthonosan, stílusosan van berendzeve.

Nekünk a tetőteres kis kuckó jutott, ahol az ágyból figyeltük a hegyeket és hallgattuk az eső kopogását, ami valamelyest kárpótolt bennünket a picit csúfos időjárásért. A pici konyhasarok tökéletesen felszerelt volt, így bármilyen ételt össze lehetett dobi, sőt, fűszerek és olívaolaj is volt bekészítve. A fogadtatás nagyon baráti volt, semmiben nem szenvedtünk hiányt. így csak ajánlani tudom őket. A háziasszony elmondása szerint direktben a éri meg legjobban foglalni náluk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.