TravelissimaS

Kuala Lumpur – a maláj főváros 3 toronyépítménye, melyeket érdemes “megmászni”

Kuala Lumpur nemcsak Malájzia fővárosa, hanem a dél-kelet ázsiai régió leggyorsabban fejlődő nagyvárosa, mind a lakossága, mind pedig gazdasága tekintetében. Méltán tekinthetünk rá a térség legfontosabb üzleti központjaként Szingapúr után. Az pedig csak hab a tortán, hogy ez a metropolisz rendkívül biztonságos!

 

Pezsgő, sokszínű nagyváros, amelyben rengeteg különféle nemzet és kultúra találkozik és keveredik, ami többek között a város látképére, építészetére is hatással volt. Ezek közül most a modern építészet 3 olyan építményére szeretnék kitérni, melyeket testközelből is sikerült megismernem és ajánlom mindazoknak, akik fentről szeretnék megcsodálni a KL-t.

 

1) Kuala Lumpur Torony – egy üvegkockában a város felett

 

A világ 7. legmagasabb telekommunikációs tornya 420 méteren nyújtózkodik az ég felé.

A városba érkezésünk estéjén elindultunk egyet sétálni a KLCC-ből (városzrész), hiszen apa még soha nem látott felhőkarcolókat, így neki ez egy hatalmas élmény volt. Séta közben teljesen véletlenül a Kuala Lumpur Torony felé vettük az irányt. A tövében – kifülelve, hogy magyarul beszélgetünk – leszólított minket egy magyar srác, aki épp lefelé jött a toronyból és ő ajánlotta, hogy mindenképp, és most azonnal menjünk fel, mert szinte teljesen üres az egész kilátó, így rendkívül élvezhetők a város felett töltött pillanatok. Hát kapva kaptunk az alkalmon és bevettük a Menara-t (torony malájul és indonézül).

 

 

Fent 2 szintről tudunk gyönyörködni a város látványában.

 

• Zárt terasz (Observation deck)

Ez egy üvegfallal körbevett 360 fokos nagy terasz, melyről 276 méter magasból lehet nézelődni.

 

• Nyitott terasz (Sky deck)

A zárt kilátó felett van az ún. Sky Deck, ami egy nyitott rész és ide vannak beépítve (vagy inkább kiépítve – szó szerint) azok az átlátszó üvegkockák, amelyeken keresztül még látványosabban terül elénk a város és egyértelműen izgalmasabb is ezekből a szemlélése, ugyanis nemcsak előre és oldalra látunk ki belőlük, hanem a város szó szerint a labunk előtt hever a kockában állva. Aki még nem tapasztalt ilyet vagy hasonlót, nem járt még üvegből készült hídon több 10 vagy akár több 100 méter magasban, abban tény, hogy félelmet kelthet a tudat, hogy egy vastag üveglapon ácsorog, alatta pedig lényegében 300 méter szakadék van és egy jó adag gravitáció.

 

 

Apukám, akinél vagányabb, bevállalósabb és vakmerőbb embert nem ismerek, aki sok mindent megélt és túlélt, aki szinte semmitől és senkitől nem ijed meg és akár a jég hátán is megél, na neki ott, abban a pár köbméteres kis boxban ráfagyott a mosoly az arcára és olyan rémültnek tűnt, mint egy kutya a szilveszteri petárdázások közepette. De még megijedve is megéri az üvegkockába beállni, mert az érzés és az egész látvány minden mást elfeledtet az emberrel. És valóban, este 9 óra után az egész torony szinte csak mindket szolgált, így a saját tempónkban tudtuk csodálni a maláj fővárost, ami ráadásul az esti fényekben káprázatosan festett. 

 

 

Miután lementünk a toronyból, akkor vettük észre, hogy fent felejtettük az esernyőt, amit a hotelből kaptunk kölcsön és ha nem vittünk volna vissza, elég szép árat számoltak volna fel érte. A kisebb pánik után elmagyaráztuk az ott dolgozó őröknek, hogy mi is történt. Ők gyorsan összedugták a fejüket és walkie-talkie-ztak egyet. Jófejségüket, kedvességüket és vendégszeretetüket (ami általában az ország lakosaira jellemző) mi sem bizonyítja jobban, mint hogy zárás után visszamentek megkeresni az ernyőnket és visszaszolgáltatták nekünk. És egy petákot sem kértek ezért az extra munkáért cserébe.

 

 

Jegyárak: 
• Observation Deck:

Felnőtt:                           49,00 MYR (3400 HUF)

Gyerek (4-12 éves kor): 29,00 MYR (1990 HUF)

 

• Sky Deck:

Felnőtt:                           99,00 MYR (3400 HUF)

Gyerek (4-12 éves kor): 52,00 MYR (1990 HUF)

A belépőket online vagy a helyszínen tudjuk megvásárolni.

 

Nyitvatartás: 

Az év minden napján 9:00 és 22:00 óra között

 

2) Petronas ikertornyok – az ikonikus felhőkarcolók

 

Ezek a 452 méter magas, Petronas kőolajtársaság nevét viselő felhőkarcolók valaha a világ legmagasabb épületei voltak (1998-2004) és a mai napig a legmagasabb ikertornyok a világon. 172 méteres magasságban egy kétszintes acélhíd szolgálja az átjárást a két épület között és hogy még egy leget említsek, a híd még ma is a világ legmagasabban fekvő kétszintes hídja.

 

 

Külső, kékes árnyalatokban pompázó üvegborításával fenségesen jelképezi Kuala Lumpurt és méltán viseli “a város koronaékszere” nevet. Éjszakai világításban szinte vakítóan hat és a város bármely pontjáról pompás látványt nyújt.

 

 

A Menara KL után átsétáltunk a kései órákban az ikertornyokhoz, hogy az esti fényekben is testközelből megcsodáljuk őket. Apa, annak ellenére, hogy azt mondta, őt ugyan egyáltalán nem érdeklik ezek a hatalmas építmények, úgy csodálkozott rá az épületóriásokra, mint egy kisgyerek, aki élete legnagyobb karácsonyfáját pillantja meg. Többször körbejártuk őket, hogy minden szögből jól megvizsgáljuk minden szegletüket. Sőt, volt bent valamiféle konferencia, így be is sétáltunk az egyik bejárati ajtón, majd szépen ki lettünk tessékelve az őrök által. 

 

 

Ráadásul egy olyan közeli hotelben laktunk, aminek a medencepartjáról is rá lehetett látni a metropolisz jelképeire és másnapra pedig egy toronylátogatás volt betervezve.

 

 

Ha fel is akarunk jutni az objektumba, érdemes előre jegyet váltani, ugyanis azok száma konkrét időpontra szól és korlátozott. Online rendelésen kívül a földszinti jegypénztárban is megvehetjük a belépőnket, azonban egyáltalán nem garantált, hogy azonnal be is jutunk. Ha a látogatásunkat 24 órán belül tervezzük, akkor csakis a pénztári vásárlás áll rendelkezésünkre.

Mi nem terveztünk előre, így egy szép napsütéses reggelen lesétáltunk a hotelből a tornyokhoz és kb. 1 órát kellett várnunk, hogy bejussunk, így nagyon jó fényviszonyoknál jutott nekünk egy szelet a panorámából. A látogatás ideje 45-60 perc. Beszéljenek magukért a fotók.

 

 

Jegyárak: 

• Felnőtt:                                 80,00 MYR (5500 HUF)

• Gyerek (4-12 éves kor):      33,00 MYR (2250 HUF)

 

Nyitvatartás: 

Kedd – vasárnap 9:00 és 21:00 között. Utolsó belépés 20:30-kor

Hétfő: zárva

Péntek 13:00 és 14:30 között zárva

 

3) Heli Lounge Bar – szórakozóhely egy picit másképp

 

Erről a bárról nekem egy maláj barátnőm mesélt, aki azóta már Budapesten él, de rengeteget látogat haza és sokszor magyar férje is vele tart. Imádják ezt a szórakozóhelyet, mert valóban valóságon túli érzést nyújt. Neve nem a véletlen szüleménye, valójában egy toronyépület tetején üzemelő helikopterleszállón iszogathatunk a meleg maláj estéken és éjszakákon. A leszálló, melyből csupán 5 van a városban, napközben rendeltetésszerűen használva van, naplementekor azonban átalakul egy tetőtéri bárrá. 

 

 

A bár nincs kimondottan reklámozva, bár most már sokan tudnak róla, mégis picit körülményes megtalálni. A Menara KH épületet kell keresni és fel kell liftezni a 34. emeletre.

 

 

Megéri nyitáskor menni és megnézni a naplementét egy koktéllal, borral vagy sörrel a kézben, amit a bárból saját magunknak kell felvinni a leszállópályára. Néhány évvel ezelőtt ez tényleg egy rejtett gyöngyszeme volt a városnak, mára viszont rendkívül felkapott lett.

21 órától a Helipad már csak azon vendégeket várja, akik egész üveg italokat rendelnek (ezért is érdemes korábban menni).

Ha az esti zenés műsorra is szeretnénk maradni (általában csütörtök, péntek és szombaton vannak ilyenek), férfiaknak kötelező a hosszú nadrág és zárt cipő (picit elegánsabb öltözék, tehát nem rövidgatya és papucs).

Nyitvatartás: 

Vasárnap – Szerda: 17:00-00:00

Csütörtök: 17:00-01:00

Péntek – Szombat: 17:00-02:00

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.