TravelissimaS

10 kihagyhatatlan látnivaló és program az Őrségben

Van Magyarországnak egy zuga, ahol a mezőkkel, fenyvesekkel és erdőkkel borított dombos tájat kacskaringós, keskeny utak szelik keresztbe. Ahol bármikor átszaladhat előttünk egy róka vagy őz az úttesten és ahol úton-útfélen találkozhatunk vaddisznónyomokkal. Ahol lovak, tehenek és azok borjai legelésznek nyugodtan, magukba szippantva a nap melegét. Ahol ősrégi templomok, haranglábak és kopjafák díszítik az egyébként is csodálatos vidéket. Ahol a nádfedeles tájházak – melyek ablakait gyakran pirosban pompázó muskátlik díszítik – évtizedeket repítenek vissza a múltba gondolatainkban. Ahol megcsodálhatjuk a magyar fazekasság remekműveit és belekukkanthatunk eme nagy múltú mesterség rejtelmeibe. Ahol ínycsiklandó vad- és gombaételeket kóstolhatunk, melyek alapanyagai a közeli erdőkből valók. Ahol a helyiek rendkívül vendégszeretőek és kedvesek. Ahol az ember sokszor úgy érzi, hogy egy pillanatra megáll vele az idő…. Ez az Őrség.

 

Az Őrség kiváló kikapcsolódási lehetőségeket biztosít többek között a természet kedvelőinek. Csupán egy röpke hétvégére “ugrottunk le” erre a csodás dél-nyugat magyarországi vidékre, így eléggé sűrű volt a program, de azért persze tudtunk lazítani is.

Rögtön az érkezésünk estéjén leszakadt az ég, így sok programlehetőség közül nem nagyon tudtunk válogatni. Viszont még a nagy eső előtt (ami egyébként másnap délig tartott) sikerült megbújnuk egy kiszemelt “étteremben”. Azért idézőjelben, mert a Meztéllábas Szentgyörgyvölgyön nem klasszikus étterem, hanem ún. vendégasztal formájában működik. Bevallom, ilyenről még előtte nem hallottam, de rettentően szimpatikus ez a vendéglátási forma. Ilyenkor a vendéglátó/kistermelő a hozzá látogató vendégeket családias, otthoni környezetben házi fogásokkal és élelmiszerekkel látja vendégül, természetesen betartva az étkeztetés higiéniai szabályait. Amikor megérkeztünk, a szimpatikus és rendkívül barátságos házi úr szívélyesen üdvözölt bennünket és pár perc múlva azon kaptuk megunkat, hogy a hangulatos borospincéjében üldögélünk és jobbnál jobb pálinkákat és borokat kóstolunk, közben pedig felhőtlen beszélgetésekkel múlatjuk az időt amíg elkészül a vacsoránk. A kiszolgálás és az ételek első osztályúak, a hangulat, a vendégszeretet pedig felbecsülhetetlen. Imádtunk ott lenni, imádtuk minden percét az ott töltött időnknek! A Meztéllábas egyébként nemcsak megterített asztallal várja a betérőket, hanem megvetett ágyakkal is!

 

Mit nézzünk meg az Őrségben?

 

Másnap (szombaton) amikor elállt dél körül az eső, nyakunkba vettük a térséget, hogy felfedezzük annak kincseit.

1) A szentgyörgyvölgyi református templom 1787-ben épült és belül gyönyörű fa kazettás mennyezet díszíti, melyet az 1800-as évek elején kezdtek megfesteni és több művész keze munkáját dícséri.

 

2) Az Őrség messze híres fazekasságáról, hiszen az agyagban gazdag talaj tökéletes alapanyagot biztosít a mesterség űzéséhez. Szentgyörgyvölgyön betértünk Csótár Rezső fazekas mesterhez, aki megmutatta nekünk pici műhelyét egy belépő csoszi pálinka ellenében (nekünk kellett inni!), mesélt a mesterségről és természetesen vásárolni is lehet a kézműves portékájából. Rezső úr egy rendkívül jókedélyű, vicceskedő úriember, így aki betér hozzá, garantáltan nem csak néhány szép használati tárggyal, de felemelő jókedvvel fog tőle távozni.

3) Aki szeretne jobban elmerülni a fazekas mesterség rejtelmeiben, az semmiképpen ne hagyja ki a magyarszombatfai Fazekasház tárlatvezetését, ahol igazi, autentikus környezetben nem csak a fazekasság történetéről és menetéről esik szó, hanem bemutatják és elmesélik azt is, hogyan éltek annak idején a fazekasok és családjaik. A kültéri múzeum belépő ellenében látogatható.

4) Az Őrség talán egyik legkülönlegesebb temploma a veleméri Szentháromság templom. Ezt a templomot feltehetően az 1300-as évek végén építették, festői környezetben magasodik egy domb tetején. A templom belső falait freskók díszítik, melyeknek egy része valamiféle csoda folytán maradt csak fenn, mivel a templom sok-sok évtizeden keresztül tető nélkül, leromlott állapotban álldogált magára hagyva, ráadásul a természet is szó szerint belékúszott, növények nőtték be a belső teret és állatkák használták menedékként.

A templom egy nagyon felkapott esküvői helyszín, amin nem is csodálkozok, hiszen valóban ámulatbaejtő. Adományjegy (4000 huf) ellenében látogatható.

A templom parkolójától indul a Sárgaliliom tanösvény, szóval akár egy kis túrázással is össze lehet kötni a templomlátogatást.

 

5) Egy másik gyönyörű Árpád-kori templom az Őrségben Őriszentpéteren található. A templom feltehetően az 1230-as évek környékén épült és a 16. században erődítményként szolgált – erre utal egy hatalmas árok a templom kertjében. Ez a templom is adományjegy (400 huf) ellenében látogatható.

 

6) Őrségi hétvégénk nem lett volna teljes ha kihagyjuk a Pityerszeri Skanzen látogatását. A skanzen Szalafő területén található. Szalafő arról híres, hogy 7 dombon épült, melyeket szer-nek (dombtető, melyen csupán néhány ház épült) neveznek, és a 7 domb közül Pityerszer a legismertebb. A skanzen területén eredeti helyükön, eredeti állapotukban vannak megőrizve a parasztporták. Köztük egy emeletes kástu, amely erre a vidékre jellemző. A kástu lényegében egy éléskamra, egy nagyon vastag falú épület, melyben az egész éves élelmiszerkészletüket tárolták annó a családok.

A skanzen területén szatócsbolt is van, ahol különféle kézműves tárgyakat lehet vásárolni, illetve őrségi ételeket kínáló “pajtabüfé” is működik.

A skanzenből továbbsétálva egy hatalmas legelő tárul elénk; itt eurázsiai vadlovak és bölények tengetik mindennapjaikat.

 

7) Az őrségi haranglábak a térség jellegzetes építményei. Annak idején nem volt minden településnek pénze templom építésére, ezért csupán egy haranglábat emeltek. Itt, az Őrségben, a szoknyás haranglábak a jellemzőek és számtalan helyen bukkanak fel. A legnagyobb Nemesnépen található, a legrégebbi pedig Pankaszon.

8) Az őrség másik jellegzetessége az ún. tóka, mely lényegében egy kis tó, tavacska. A tókák úgy jöttek létre, hogy az agyag kiásása után a gödrök megteltek esővízzel, és mivel a talaj agyagban gazdag, így nem vezeti el a vizet, hanem tárolódik a gödrökben. A tókák a jószágok itatására szolgáltak. Fürdésre ezek a pici tavak nem alkalmasak, még a jó úszók sem merészkednek bele a tókákba.

 

9) Mivel az Őrség szebbnél szebb (tan)ösvényekkel büszkélkedhet, mi is beiktattunk vasárnapra egy rövidke sétát a természet lágy ölén. A Vadása-tavat és annak környékét sétáltuk keresztbe-kasul, le-letérve a túraútvonalról. A Vadása-tó partján egyébként 600 HUF-ért strandolni is lehet.

Útközben a Vadása-tóhoz megálltunk a Patakparti Alpaka Panzióban, hogy szemügyre vegyük közelebbről is a Dél-Amerikában őshonos állatokat (amelyek többek között arról is híresek, hogy nem mindig annyira cukik, mint amilyennek látszanak, hiszen előszeretettel köpig arcon az embert…), kiderült viszont, hogy csak a szállóvendégek látogathatják őket egy teljesen más helyszínen. Hát sebaj, elnyaltunk egy finom fagyit, s közben a közeli Patak Erdei Ösvényen sétáltunk egyet. A panzió és a környezete kimondottan festői, egy tisztás mellett fekszik és nemcsak klasszikus szobákban lehet álomra hajtani a fejünket, hanem lombházakban is pihenhetünk itt.

10) Az Őrség a gombázók szerelmeseinek is kedvez, több ehető gombafajta nő az erdőkben, mint például a vargánya, a rókagomba és az őzlábgomba. Mondjuk én a gombázással óvatos lennék, lévén, hogy egyáltalán nem vagyok gombaszakértő, vannak azonban helyek, ahol be lehet vizsgáltatni a szerzeményt.

 

Hol/mit együnk?

 

A már említett Meztéllábas mellett rengeteg helyen ehetünk igazán finomakat. A top őrségi ételek közé tartozik a dödölle, a tökös-mákos rétes és a hajdinás vargányaleves, illetve más, gombából és vadhúsból készült fogás. Mi ezeket mind a szalafői Őrszem fogadóban kóstoltuk, egy jó szarvaspörkölt és egy adag gombás-tejszínes szarvas társaságában, és hát mit mondjak, nem csalódtunk. Az ételek nem csak finomak voltak, de nagyon barátságos áron kínáltak mindent.

Rengeteg étterem, vendéglő kínál remek fogásokat, mindenképp érdemes olyan helyek után kutatni (ebben segít pl. a Google térkép), amelyek az Őrség jellegzetes ízeit helyezik előtérbe.

Aki pedig egy igazi gourmet élményben szeretne részesülni, az mindenképp foglaljon előre asztalt a Pajtában. A Pajta séfje a klasszikus helyi, őrségi ízeket varázsolja a tányérra, mindezt azonban egy modern köntösbe csomagolva. Helyi kistermelőktől vásárolt- és a természet adta alapanyagokat használják a konyhában. Ez az igazi fine dining élményt nyújtó étterem Őriszentpéteren található. Ha valaki nem akar lemaradni itt egy ebédről vagy vacsoráról (mint ahogy mi lemaradtunk…), az mindenképp foglaljon előre asztalt. Egy kávéra vagy italra azonban bármikor be lehet térni, már csak a környezet miatt is érdemes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.