TravelissimaS

Tampere – 7 fillérés program a szaunák fővárosában télen-nyáron

Biztosan vagyunk sokan, akik Tampere városáról még nem hallottunk egyáltalán. Bevallom, én is ebbe a csoportba tartoztam mielőtt rátaláltam repülőjegyek böngészése közben. Majd egy kis kutatás során fény derült arra, hogy Tampere a szaunák fővárosa. Viszont az izzadáson kívül nagyon sok mást is kínál. Gondoltunk hát egyet, befoglaltunk egy hosszú hétvégét és nemsokára landoltunk a település apró repterén, hogy megtudjuk mit rejteget a forró kabinjain kívül.

 

Néhány igazán izgalmas téli élményről (kutyaszánozás, jégfürdő, hokimeccs) már beszámoltam, mivel mi a tél közepén látogattuk ezt az északi várost. Nyilván van néhány program, amin vagy csak télen vagy csak nyáron tudunk részt venni, azonban összeszedten néhány olyat, ami télen és nyáron is kivitelezhető és szinte ingyen vannak.

 

1) Finlayson

Az 1920-as évekig Tampere ezen része az északi országok legnagyobb ipari negyede volt, melynek sötét téglakőből épült gyárait mára már átalakították irodákra, éttermekre, szórakoztató- és kultúrális egységekre. És nem utolsó sorban Finlayson a múzeumimádók tamperei Mekkája, hiszen olyan műcsarnokoknak ad otthont, mint a Vapriikki (a jégkorong és a természettudományok, valamint a helyi élet és történelem kiállításaival várja vendégeit, de akár baba- és cipő gyűjeteményeket is láthatunk), a Spy Museum (mely a világ első ilyesfajta kém múzeuma) vagy a Wertas (a munkások történetéről, a finn függetlenségről és a gőzgépekről készült exhibíciókkal vár minden érdeklődőt).

 

 

Bevallom őszintén, hogy nem vagyunk nagy kiállítás látogatók, így mi egyik múzeumban sem jártunk. Viszont bebarangoltuk az egész környéket keresztül-kasul és meg kell mondjam, nagyon kellemes hangulata van ezeknek az újjászületett régi gyárépületeknek, beleértve a Finlayson templomot is.

 

 

2) Tallipiha

Ezt a kis színes faházikókból álló hatalmas udvart a 19. században hozta létre egy helyi gyapotgyár dúsgazdag tulajdonosa. Az udvar adott otthont az iparmágnás lovainak és annak a személyzetnek, amely a paripákkal és az telekkel törődött.

 

 

Ma kézműves boltok és kávézók hivogatják a nézelődőket. Gyakran fesztiválokat és különféle programokat tartanak a nagyérdeműnek, karácsonykor pedig az egész udvar egy kis karácsonyi csodavilággá alakul át.

A csokoládéboltban isteni finn kézműves csokoládékat és más finomságokat lehet kóstolni, de import kézműves termékeket is árulnak, mint pl. a magyar ChocoMe csokikreációit. 

 

 

3) Näsinneula kilátó

Amennyiben meg szeretnénk csodálni Tampere környékét is, mégpedig a magasból, a legalkalmasabb erre a Näsinneula kilátó. 360 fokos szögben ámulhatunk a város, a táj és a környező hatalmas tavak látványán, amik télen, mikor a tavak be vannak fagyva, igencsak bizarr látványt nyújtanak.

 

 

A kilátó tetején 2 szintről nézelődhetünk. Az alsó szintre 5,90 EUR/fő díjért lehet felliftezni (a napközben megvásárolt jeggyel este, sötétedés után vissza lehet menni gyönyörködni a környék kivilágított pompájában is). A legfelső szinten egy panoráma étterem üzemel, melynek kör alakú pódiuma lassan forog körbe, így egy étkezés alkalmával is 360 fokban szét tudunk nézni. Ha az étterembe megyünk, természetesen nem kell belépőt fizetni, azonban számítsunk arra, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. 

 

 

 

Nyitvatartás:

Általában naponta 11:00 – 23:30 között, de vannak időszakok, amikor hétfőn zárva tartanak, ezért érdemes az aktuális nyitvatartásnak utánanézni az oficiális weboldalon.

A kilátó tövében üzemel egy akvárium és egy planetárium is, továbbá nyáron, május elejétől augusztus végéig a Sarkaniemi vidámparkban és a Doghill meseparkban lehet szórakozni. Az árakról és arról, hogy mikor vannak nyitva, a komplexum oldalán lehet tájékozódni.

 

 

 

4) Pyynikki erdő és kilátó

Rengeteg városnak vannak parkjai, Tampere-nek viszont erdeje van. Igen, bent a városban.

 

 

Ebben az erdőben van egy másik kilátó, egy jóval alacsonyabb és persze öregebb, mint a NäsinneulaViszont sokkal meghittebb és kellemesebb élményt nyúlt, mint az új, modern megfigyelő torony, hiszen ennek története és történelme van. Egy domb tetején áll és igazi bástyaként őrködik a város felett. Ráadásul innen is tökéletesen belátható a környék, csak nem olyan magasról.

 

 

2 EUR  felnőtteknek és 1 EUR gyerekeknek (4-15 év között, 4 év alatt ingyenes) a belépésre feljogosító kvóta, amit a torony kávézójában kell megfizetni. Kalandorok akár le is ereszkedhetnek a torony külső falán

Nekünk olyan mázlink volt, hogy az egész környék be volt havazva a látogatásunk idején, ami valami fantasztikusan csodás látványt és élményt nyújott. A torony tetején iszonyatosan fújt a szél, így túl sokat nem tudtunk a csúcson időzni, de mindenért kárpótolt a bástya tövében lévő kis kávézó, ahol bűn nem elfogyasztani egy kávét vagy teát a híres tamperei fánk mellé, amit már több mint 80 éve ugyan azon recept szerint, frissen készítenek. Egy kávé+fánk kombót 4,50 EUR-ért adnak.

 

 

Nyitvatartás:

Naponta 9:00 – 20:00 (nyáron 9:00 – 21:00)

 

5) Pispala

Miután feltankoltunk energiával és átmelegedtünk a kis büfében, elindultunk egy eredei úton, a kilátótól balra, Pispala városrész felé. Útközben csak néhány kirándulóval és sífutóval találkoztunk (egyébként a síléceken való közlekedés télen a városban bevett szokásnak tűnt).

 

 

Amikor átértünk Pispala városrészbe, szűk utcácskái, felújított színes faházai és a csodálatos kilátás a két nagy tóra teljesen elkápráztatott minket. Nem is csoda, hogy a helyiek egyik kedvenc vasárnapi kiruccanási helye ez a része a városnak. Lesétáltunk a délebbi tó partjára ahol láttuk, hogy a lokálok a befagyott tavon sétáltatják a kutyáikat, sárkányt eregetnek, síelnek vagy csak úgy játkálnak a gyerekeikkel (ez nyilván nem nyári program és télen is csak és kizárólag akkor ajánlott, ha látjuk, hogy többen lépnek rá a jeges tóra!). Hát fogtuk magunkat mi is és átgyalogoltunk a legközelebbi kis szigetre (nem mondom, hogy nem volt bennem egy csepp félelem sem, de ha a finnek a gyerekeiket rá merték vinni a befagyott tóra, talán nagy veszély nem fenyegetett minket). A szigeten meg mit találtunk? Hóban piknikező családokat.

 

 

Pispala-ban van egyébként a Rajaportin sauna, mely Finnország legrégebbi nyilványos szaunája, ami még most is üzemben van. Mi egy másikat próbáltunk ki, mert a Rajaportin-ban külön részleg van férfiaknak és külön nőknek.

 

 

 

6) Kaupahalli – avagy a vásárcsarnok

Ha igazi finn ételekre vágyunk és a helyiekkel szeretnénk vegyülni, ezt a helyet egyszerűen nem lehet kihagyni. A piacon bármi kapható, ami szem-szájnak ingere. De nem csak alapanyagokat lehet beszerezni itt, a hangulatos kávézókban és kifőzdékben rengeteg finomságot, specialitást ízlelhetünk. Ha lehet, akkor egy hentesnél mindenképp vegyünk néhány deka rénszarvasból készült sonkát – ennél finnebb dolgot talán nem is kóstolhatunk.

 

 

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek 8:00 – 18:00

Szombat 8:00 – 16:00

(Minden hónap első péntekén 8:00 – 20:00)

 

 

7) Mustamakkara

Nem, ez nem egy városrész. Ez egy finn ételkülönlegesség, mégpedig egy “fekete kolbász”-ra fordított, inkább hurkára emlékeztető étel. Lényegében olyan, mint a véreshurka, csak rizs helyett rozsszemeket tartalmaz és magában fogyasztják, vagy maximum vörösáfonya lekvárral. A falatokat egy jó adag tejjel öblítik le.

 

 

A városban az Emil Aaltosen parkkal szembeni nagy téren van egy Tapolan nevű foodtruck és itt isteni hurkát árulnak. 4 különféle adag kapható és az áruk 2-6 EUR között mozog. Együk úgy, mint a helyiek, úgyhogy tejet ne felejtsünk el kérni mellé!

Nyitvatartás:

Hétfő – Szombat: 8:00 – 14:00

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.