TravelissimaS

7 dolog, amit a Dune de Pilat-nál semmiképp ne hagyj ki

Sok olyan dolog létezik, amit a dűne és környéke kínál, én azonban csak azokat osztom meg veleteket, amiket tapasztaltam a szűk két nap alatt (nem csak a saját bőrömön…)

1. Másszad meg a dűnét

A dűnére természetesen több irányból fel lehet mászni. Mivel mi a Pyla Camping-ben szálltunk meg, ezért kézenfekvő volt, hogy hátulról támadunk, a fenyvesek felől. Arra viszont nem számítottunk, hogy a dűne a fenyvesek irányából körülbelül 45 fokos emelkedő (lehet, hogy túlzok, de mi így éreztük), ami ráadásul ugye homok, amibe akár vádliig is belesüllyed a láb. Szóval készítsétek elő a lábizmokat és a tüdőtöket egy kisebb kihívásra. A dűne tetején majd ellensúlyozza ezt a nehézséget a pillanat, amikor a dűnén túl meglátod az óceán vizének hullámait és a véget nem érni tűnő homokszörnyet.

2. Mártozz meg az Atlanti-óceán habjaiban

Az Atlanti-óceán vízhőmérséklete valamivel alacsonyabb, mint amihez más, főleg dél-európai országban szoktunk. Nyár végén nem is fürödtek túl sokan az óceánban, ezért elég privát élményt nyújtott a pancsolás. Ez főleg a dűne közvetlen környékén volt jellemző, a dűnétől északra és délebbre fekvő partokon már valamivel többen fürdőztek, márcsak azért is, mert ott sokkal frekventáltabb és kiépített partszakaszok vannak. Szóval ha valaki nyugalomra vágyik, az a homokszörnynél napozzon és úszkáljon.

3. Sétálj egy nagyot az óceánparton

Adott 3 barátnő, akik sajnos nagyon ritkán tudnak találkozni, mivel 3 különböző országban laknak. Mi is lehetne számukra felemelőbb, mint egy hosszú séta a homokos tengerparton, tűző napsütésben,  miközben a hullámok simogatják a lábaikat? A szél miatt persze az ember fia nem érzi annyira erősnek a nap sugárzását, de ez ne tévesszen meg senkit, szélben még jobban le lehet égni, ezért a naptej kötelező (saját tapasztalatból szólok)!

4. Egyél egy jót a Chez Aldo-ban

A Chez Aldo nagyjából 3 km-re délre található a dűne déli sarkától. Nekünk úgy 40 perc lassú séta volt az út a parton, de iszonyatosan megérte. Először azt gondoltuk, hogy ez egy amolyan strandbűfé, tudjátok, olyan, mint a Balatonon a lángos- és hekkárusok. Na, nem olyan volt. Lévén, hogy ez egy óceánparti étterem Franciorszában, a menü telis-tele volt tengeri herkentyűkkel és finomabbnál finomabb borokkal. És mindez olyan korrekt áron, és olyan kedves és gyors kiszolgálás mellett, hogy csak pislogtunk. Mindenképp csak ajánlani tudom a Chez Aldo-t.

5. Tanulj meg siklóernyőzni

Siklóernyőzés Dune du Pilat

 

Az optimális szélvizonyoknak, a kellemes időjárásnak és az egyedi tájnak közönhetően tavasszal, nyáron és ősszel is vonzza a dűne a siklóernyőzés szerelmeseit.

Nekünk sajnos ezt a pontot nem sikerült teljesítenünk, mivel csak 2 napot töltöttünk a dűnénél, azonban amennyiben valaki teheti, mindenképp próbálja ki, vagy tanulja a siklóernyőzést. A dűne déli részénél többen is lebegtek a levegőben kisebb-nagyobb sikerrel (itt lehetett venni órákat is), s volt aki a dűne tetején próbálkozott.

Egyébként siklóernyő órákra több helyen is be lehet jelentkezni, és a kempingek is tudnak segíteni, hogy kikhez forduljunk.

6. Próbáld ki a sandboard-ot

Ez volt a másik olyan dolog, amire sajnos nem volt adott a lehetőség, hogy kipróbáljuk.  Egyrészt, mert nem volt nálunk deszka, másrészt mert nem találtunk sehol kölcsönzőt. De ha valaki arra jár kocsival (voltak pl. szlovákok a kempingben), vigyen magával boardot és csússzon le rajta a dűnén. Biztosan felejthetetlen élmény lesz!

7. Csodáld meg a naplementét

Számomra a naplemente az egyik legcsodálatosabb dolog, amit ingyen és bérmentve lehet (és szerintem kell is) élvezni. Kell hozzá egy megfelelő hely és optimális időjárási körülmények.  Egy jó társaság és egy-két üveg ízletes bor pedig csak hab a tortán…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.