TravelissimaS

A Taj Mahal látogatása – praktikus tanácsok

A Taj Mahalalról már született egy bejegyzésem korábban, ami picit személyesebb jelleget öltött. Most néhány információt, tanácsot szeretnék veletek megosztani, hogy a látogatás minél flottabb, élvezhetőbb legyen, hiszen valljuk be, egy ilyen látványosságra hatalmas tömegek kíváncsiak, és a rengeteg ember sokszor megfoszthat minket az igazi élményektől. Érdemes a végéig olvasni…

 

Helyszín

A Taj Mahal a Yamuna folyó partján épült Agra városában, Delhitől, az indiai fővárostól kb. 215 km-re délre. Azt, hogy Agrába Delhiből hogyan lehet eljutni, egy másik posztban fogom részletezni.

 

 

Maga a mauzóleum egy nagy területen fekszik, ahol többek között van egy mecset, egy szalon, mely a vendégek szórakoztatására szolgál. A két utóbbi épület külalakban teljesen megegyezik egymással és a Taj Mahal egy-egy oldalán helyezkednek el. A síremlék előtt egy nagy, geometriai alakban megtervezett park terül el, ide a Nagykapun keresztül léphetünk be. Míg a Taj Mahal fehér márványban pompázik, a mecset, a szalon és a Nagykapu vörös homokkőből épült.

 

Nagykapu

 

Nyitvatartás

Kontrét, órákkal meghatározott nyitvatartása a Taj Mahalnak nincs. 30 perccel napfelkelte előtt nyitják ki a keleti és a nyugati kapukat egyaránt és 30 perccel napnyugta előtt zárják őket. A Taj Mahal minden pénteken zárva van a látogatók előtt.

Amennyiben valaki úgy ütemez és van hozzá kedve, részt vehet akár az esti/éjszakai látogatáson is. Minden egyes telihold napján ugyanis, illetve az azt megelőző és azt követő 2 napon megnyitják a Taj Mahal kapuit. A látogatók száma ilyenkor nagyon korlátozott, csupán 400 embert engednek be összesen egy-egy este alatt és maximum 30 percet lehet a Taj Mahal területén tartózkodni ekkor. 

 

Jegyek

 

A jegyvásárlásnak 2 módja van:

  • Helyszínen a kapuknál a jegypénztárban

A jegypénztárak 1 órával napfelkelte előtt nyitnak és 45 perccel napnyugta előtt zárnak. Ennek az a hátulütője, hogy kétszer kell sorban állni, hogy bejussunk. Egyszer amikor megvásároljuk a jegyet, másodszor meg a Taj Mahal kapujánál. A duplázást akkor lehet kiküszöbölni, ha többen vagyunk és valaki a belépőt veszi, más pedig a belépésnél sorakozik.

Ha a helyszínen vásárolunk, a jegyárak a következők (2018-ban):

  • Külföldieknek 1100 Rs. (ehhez jár egy palack víz is)
  • SAARC és BIMSTEC polgároknak 540 Rs.
  • Indiai állampolgároknak 50 Rs. (figyeled a különbséget?)

 

  • Internetes jegyvásárlás

Az ASI (Archaeological Survey of India) jóvoltából most már neten is lehet jegyet kapni, melyet kinyomtatva vagy elektronikus formában is elfogadnak. Ez esetben fontos arra figyelni, hogy a jegy névre szól, egy adott napra és kontkrét időpontra, így nem lehet átruházni (kérhetnek hozzá személyigazolványt a beléptetésnél). Az internetes jegyekre a külföldieknek 50 Rs. kedvezmény jár, az indiaiaknak 5 Rs.

A következő oldalon nemcsak a Taj Mahalba, hanem rengeteg más nevezetességbe is meg tudjuk előre váltani a belépőnket: https://asi.payumoney.com/#/

A 15 évnél fiatalabbak gratisz gyönyörködhetnek a síremlék látványában, nekik ugyanis a belépés ingyenes.

 

Belépés

A Taj Mahalhoz a 3 beléptetőkapu valamelyikén át tudunk bejutni:

  • Keleti kapu: én személy szerint ehhez a kapuhoz igyekeztem hajnal 5:30-kor, hogy az elsők között pillanthassam meg aznap reggel azt az épületet, amit közel 20 éve már látni szerettem volna. Virradat előtt is már eléggé hosszú volt a sor, meg is lepődtem rajta, mert azért ennyi koránkelőre nem számítottam. Örültem, hogy előre online megvettem a belépőt, így nem kellett a jegypénztárnál is sorban állnom. Én azért ezt a kaput választottam, mert ezen keresztül lehet a leggyorsabban átjutni. 

 

 

  • Nyugati kapu: általában a nyugati bemenet felől sokkal többen közelítik meg a Taj Mahalt, ugyanis itt van kialakítva az a hatalmas parkoló, ahol nagy turistabuszok és személyautók vesztegelhetnek, illetve közelebb van Agra központjához is. Délután, minden túlzás nélkül, vagy 500 méteres glédában álltak az emberek, hogy bejussanak. Igen, glédában, egy egyenes sorban, ráadásul olyan közel a másikhoz, hogy egymás fülébe lihegtek. Egy európai számára ez meglehetősen idegesítő lehet, de Indiában ez a felállás alap, mindenhol így sorakoznak. Nem kell azonban megretteni a rengetek ember látványától, a külföldieknek külön sor van fenntartva, sőt még a nők és férfiak is el vannak egymástól szeparálva mindegyik kapunál.

 

Sorbanállás indiai módra

 

  • Déli kapu: ez jelenleg csak kijáratként szolgál. Egyébként pedig csak reggel 8 órakor nyit. Amennyiben ezen keresztül hagyjuk el a komplexumot, a Kinari Bazaar kellős közepén találjuk magunkat, ahol rengeteg étterem, szuvenírbolt várja az éhes és vásárolni vágyó turistákat.

Ha vásárolunk, alkudni minden egyes alkalommal kötelező, ugyanis általában a normál ár minimum kétszereséért próbálja rátukmálni mindenki a portékáját a külföndieknre. Egyetlen egy alkalommal nem volt képem alkudni Indiában, mégpedig akkor, amikor egy idős bicikliriksás bácsi ajánlotta fel a szolgáltatását potom 40 rúpiáért (160 HUF) egy olyan távolságra, amit 15-20 perc alatt tettem volna meg, egy olyan helyen, ahol a gyaloglás felért egy öngyilkossági kísérlettel (azért tudom, mivel visszafelé sétáltam). Mondjuk Indiában a mindennapi élet része az autók, riksák, biciklik, buszok, teherautók közt való rohangálás a forgalmas utakon.

A Kinari Bazaar területén rengeteg olyan étterem és kávézó van, aminek a tetőteraszáról egész jó kilátás nyílik a Taj Mahalra. Az egyik ilyen a keleti kaputól kb. 350 méterre fekvő Kamal hotel (cím: Near Tajganj Police Station Tajganj, South Gate, Agra, Uttar Pradesh 282001, India) tetején található. Na most, magát a szállást egyáltalán nem ajánlom, saját tapasztalatból mondom. Igaz, olcsó és rettentően közel van a kapuhoz, ami nagyon kényelmes, főképp ha hajnalban napfelkeltére látogatjuk a mauzóleumot, de én ilyen mocskos, gusztustalan szállással még életemben nem találkoztam. A fürdőszobában még zuhanyozni is ijesztő volt, a WC teteje pedig tele volt mindenféle idegen szőrszállal. Csak azért imádkoztam, hogy az éjszakát ne bolhák és poloskák társaságában töltsem. Végül szerencsére ilyenről nem volt szó. Egy szó, mint száz, a tetőteraszon elfogyasztani egy reggelit a Taj Mahal látogatása után igazán felemelő, főképp ha üres hassal visszük végig a hajnalt és a reggelt. A Taj Mahal területén ételt fogyasztani ugyanis szigorúan tilos, nem is engednek be semmiféle élelmet, a kapuknál szigorú ellenőrzés folyik. Esküszöm, körülményesebb az átjutás, mint egy átlagos reptéren.

 

Kilátás a Kamal hotel étterméből

 

Napfelkelte

Nyilván a napfelkelte egy új napnak a kezdete, számomra viszont ennél valamiért egy picit többet jelent. Mindig nagyon pozitív érzéssel állok a felkelő nap sugarai előtt, melegséggel tölt el, mert ekkor érzem igazán, hogy meg lettem ajándékozva egy új nappal az életemben, ami csodás lehetőségeket rejthet a számomra. Ezért szeretem a napfelkeltét. És ezért vártam annyira a pirkadatot a Taj Mahalnál, mert úgy éreztem, hogy ez a helyszín tökéletes lesz arra, hogy magamba tudjak pár percre fordulni és hálát tudjak adni. Nemcsak azért az egy napért, hanem egészében úgy az életemért és a csodákért, amik kitöltik azt. Persze minden egyes nap hálásnak kell lennem és az is vagyok, de valahogy egy olyan pillanatban, amire hosszú éveken át vártam, jobban tudatosult az, hogy valójában milyen szerencsés is vagyok.

 

A mecset balra a Taj Mahaltól

 

Elég is a szentimentalizmusból, jöjjön egy kis földrajz… Ha keleten kel a nap, akkor számomra meglehetősen egyértelmű, hogy azt nyugati irányból a legalkalmasabb szemlélni (szerencsére ezt azért nem mindenki látja így vagy nem mindenkit érdekel…). A Taj Mahalnál ez annyit jelent, hogy a Nagykapun átlépve (amely szemben van a síremlékkel) balra kell tartani a mecset irányába. A mecsetből ilyenkor tökéletes kilátás nyílik a mauzóleumra (amelynek mind a 4 oldala azonos) és annak jobb sarkában felkelő nap sugaraira. It igazán el lehet csendesedni pár perc erejéig, mert csak néhány turista lézeng ezen az oldalon ekkor. 

 

Ki kell használni minden pillanatát ennek a rövid időnek, mert amikor elkezd áramlani a tömeg, nem annyira élvezhető már a momentum. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.