TravelissimaS

Ciprus – autóval szabadon

Amikor eldöntöttük 2 barátnőmmel, hogy Cipruson töltünk el egy egész hetet, nem is volt kérdés számomra, hogy miképpen fogunk a szigeten közlekedni. Izgatottan el is meséltem a hírt barátaimnak, majd jött a hidegzuhany: de hát ott a másik oldalon vezetnek. Bevallom, én ebbe bele sem gondoltam, így egy picit sokkot kaptam, hogy te jó ég, akkor ez most hogy is lesz? Vegül győzött a szabadságvágy és nekivágtunk Ciprusnak a kis automata Sunnyval.

 

Miért érdemes autót bérelni?

 

Ha egy gondolattal kéne kifejezenem, hogy miért, az a következő lenne: a szabadság varázsa…

Én eleve nem szeretem a szervezett utakat. És azt sem, ha egy helyen kell több időt eltöltenem egy nyaralás során, arra ott vannak a hétköznapok. Ahol csak lehet és indokolt, ott autóval szeretem körbejárni a dolgokat. És Ciprus önmagában egy nagyon jó ok arra, hogy nekivágjunk az autós kalandnak!

Ciprusnak rengeteg festői zuga van, ezért szerintem nagy kár lenne csak egy részére összpontosítani. A sziget nem túl nagy, területe nem éri el a 10.000 km2-t sem, kb. tizede Magyarország területének. Tele van látnivalóval, rengeteg természeti csodával és történelmi örökséggel. Egy olyan hely, ahol bárki megtalálja a számára izgalmas és kikapcsoló időtöltést.

 

 

És hogy mit kínál Ciprus egészében? Íme…

 

1) Különféle partok és öblök

A homokos, kavicsos vagy sziklás strandok végeláthatatlanok, a sziget több részén gyönyörűséges öblök díszítik a partokat, melyek a türkiz összes árnyalatában pompáznak.

 

 

2) Sziklák sziklák hátán

Azok számára, akik imádják az extrém sportokat, azon belül is a legolcsóbbat, a sziklaugrást, Ciprus egy igazi édenkert, hiszen itt aztán számtalan hely adatik a gyakorlásra. Vagy kipróbálásra azoknak, akik valamilyen fóbiát próbálnak legyőzni. Nekem sajnos nem sikerült, így vissza kell majd térnem 🙂 

 

 

3) Festői hegyek

A görög részen, nagyjából a közepén található a Troodos hegység, melynek legmagasabb csúcsa, a Mount Olympus 1952 méter magasan nyúltúzkodik a felhők közé. Itt a téli sportok kedvelői is élvezhetik hobbijukat, hiszen a hegyeket a téli időszakban hó borítja és jónéhány sípálya üzemel. De a nyári hónapokban is érdemes erre elkolbászolni, hiszen rövidebb, de annál látványosabb túraútvonalak keresztezik jónéhány vízeséssel. A borutakról nem is beszélve…

 

 

4) Akamas nemzeti park

A sziget észak-nyugati csücskében a szépséges Akamas nemzeti park dombjairól lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre. Ez az oltalom alatt álló terület igazi kis érintetlen paradicsom!

 

 

5) Teknős-les

A nyári időszakban, amikor a tengeri teknősök rakják le a tojásaikat (főképp július-augusztus) akár úszhatunk is a tekikkel a nyílt vízben.

 

 

6) Hajókázás keleten és nyugaton

Rengeteg hajótársaság kínálja szolgáltatásait, részt lehet venni csoportos hajókirándulásokon, de akár saját kis motorcsónakot is bérelhetünk több helyen (Cipruson nem kell hozzá más, mint “B” kategóriás jogosítvány. Helyben kap az ember egy gyorstalpalót illetve egy rövidke útbaigazítást és már suhanhat is a vizeken). Aki nyugaton tervez hajót bérelni, annak ajánlom Latchiban a Mahimos Boat Hire-t – biztosan nem bánja meg az, aki kisüvít az Akamas mentén húzódó fantasztikus öblökbe. Ugyan itt vizisít és board-ot is lehet bérelni. 

 

 

7) Történelmi látnivalók

Nem utolsó sorban történemi látnivalóból is bőven tudunk válogatni ezen az aprócska szigeten, rengeteg kölünféle állam és nemzet próbálta meghódítani az évszázadok során, melyek mind valamilyen útón-módon rányomták bélyegüket és valamit hátrahagytak az utókornak.

 

 

Autóbérlés

 

Nagyon utána jártunk annak, hogy kinél érdemes Cipruson autót bérelni és természetesen számtalan cég kínálja eme szolgáltatását, nekünk végül az AutroTrust Cyprus-ra esett a választásunk több okból kifolyólag is:

  • Kiváló ár-érték arány (8 nap full biztosítással 196 Eur, automata váltós kocsira)
  • Lehetőség az azonnali bankkártyás- (ebben az esetben valamivel olcsóbb is) vagy a helybeni készpénzes fizetésre
  • A kocsi már várt ránk Páfosz repterén, nagyjából 10 perc alatt átadták és mehettünk is az utunkra. Semmi sorbanállás, csak a gyors szolgáltatás.
  • Csak 250 Euro volt a depozit és készpénzben is ki lehetett fizetni (volna…. a tulaj azonban valamiért nem kérte el… végülis teljeskörű biztosítást fizettünk…)

 

Amit az autóbérlésről még tudni érdemes:

 

1) Akamas nemzeti park

Szinte az összes kölcsönzőnél tiltólistán van az Akamas nemzeti parkban való közlekedés, kivéve talán ha valaki Jeep-et kölcsönöz. A félsziget nincs lebetonozva, rettentően hepehupás és köves az út, nem beszélve a durva emelkedőkről és hajtűkanyarokról, így tényleg nem ajánlott nekivágni egy sima autóval, mert könnyen fent ragadhatunk a hegyen. Értelemszerűen ezért nem vállalnak felelősséget a bérbeadók.

 

 

Ha valaki mégis be szeretné járni a dombokat (csak ajánlani tudjuk), akkor Latchiban a Petrides Car Rental-tól lehet bérelni 2- 3- vagy 4 személyes buggie-t, de vannak quad-ok és kerékpárok is a kínálatukban. Érdemes reggel útnak indulni és egy egész napot erre a programra szánni (mi sajnos elszórakoztuk az időt reggel, így csak délben hajtottunk ki a Petrides-től), meg-megállva fürdeni, nézelődni, piknikezni. A mi 3-személyes kis buggie-nkért 100 EUR-t fizettünk egy napra (120-ról lealkudva) és 500 Eur volt a depozit (amit dombornyomott kártyáról blokkoltak – elég volt a debitkártya), az összeg azonban azonnal elérhető volt feloldás után. Ez a 100 Eur elég húzósnak bizonyulhat, de 3 személyre lebontva nem túl ijesztő, hisz egy egész napos nem éppen megszokottnak mondható programlehetőséget biztosít. A cég egyébként gépkocsikat is ad bérbe, esetleg érdemes ajánlatot kérni kombinált bérlésre. A tulaj irtó szimpatikus, imádja Magyarországot, évente ellátogat kishazánkba.

 

 

2) Ciprus északi, török része

Vannak autókölcsönzők, amelyek egyenesen tiltják a török részre való átutazást a bérautóval. Amelyek pedig engedélyezik, azoknál a biztosítás egyáltalán nem terjed ki a török oldalra. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a határátkelőn lehet, illetve hát kötelező az extra biztosítás megvásárlása, ami 20-30 Euro körül mozog, a török oldalon való tartózkodás időtartamának függvényében.

Mi ugyan nem mentünk át a törökökhöz bérleményünkkel, bár az AutoTrust Cyprus nem tiltotta, de a két utitársam leszavazta a kiruccanást, pedig hát én voltam a sofőr, de a demokrácia formáját követtük, így mindig szavazással döntöttünk és a többség akarata érvényesült. Azonban mindenképp látni szerettünk volna egy fikarcnyit a másik oldalból, ezért befizettünk egy egynapos buszos kirándulásra Protarasból.

 

 

Közlekedés

 

Amikor megtudtam, hogy a másik oldalon közlekednek Cipruson a számomra megszokottól, egy pillanatra bepánikoltam, de a negatív érzés gyorsan átment rajtam. Mindigis nagy volt a szabadságvágyam, így tudtam, hogy egy ilyen kis nüansz nem fog elbátortalanítani attól, hogy szabadon beutazzuk a sziget számunkra érdekes részeit. Az automata váltós autó jó választásnak bizonyult. Sokban leegyszerűsítette a dolgomat, hogy kettővel kevesebb kütyüvel kellett foglalkoznom és lényegében csak a kormányt kellett a helyes irányba tekergetnem a megfelelő pillanatokban. Na meg megszokni, hogy indexelésnél ne ablakot kezdjek el törölni…

Ami magát a közlekedést illeti, sokkal vadabbra számítottam, mint amit valójában tapasztaltunk. A nagyvárosokon kívül nem voltak túlságosan forgalmasak az utak (június elején), de a városokban sem volt durva a helyzet. Még Limassolban és Páfoszban sem. Pedig az ember azt képzelné, hogy hatalmas dugók vannak, dudálások, tolakodások, mindenki rohan, siet. Én ezt “vártam” ettől a déli országtól. De tényleg semmi ilyen nem volt, inkább az volt szembetűnő, hogy egész nyugodt mindenki, senki sehová nem hajt (az autópályán a megengedett sebesség 100 km/h, lakott területeken rengeteg a fekvőrendőr, a hegyekben a szerpentines utakon meg amúgy sem biztonságos száguldani). Aztán lehet, hogy csak szerencsénk volt és mindig jó időben voltunk jó helyeken 🙂

A nagyobb városokat (Paphos, Limassol, Nicosia, Larnaca és Ayia Napa) “A” jelzésű autópályák kötik össze, így egész gyorsan el lehet jutni A-ból B-be. Útdíjat sehol nem kell fizetni.

 

Parkolás

 

A fő nevezetességeknél ingyenesen lehet parkolni, ahogy a legtöbb strandnál is.

 

Voltunk egyébként a keleti részen Ayia Napa környékén és nyugaton is Páfoszban és az Akamas félszigeten. Az északi, török oldalt egy szervezett kirándulás keretein belül látogattuk meg és felmerészkedtünk a Troodos hegységbe is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.