TravelissimaS

Egy hétvége a Bledi-tó körül nyáron – 9 kihagyhatatlan időtöltés

Sokaknak nem adatik meg, hogy hosszabb időre elutazzanak. Akadnak olyanok is, akik szeretnek a hétvégéken jönni-menni, szétnézni a környező országokban. Nekik Bled meglátogatása egy remek választás lehet. Persze nem mondom, hogy közel van, bár attól függ, hogy hazánk melyik részéről közelítjük meg ezt a szlovén gyöngyszemet.

 

Szlovéniát a kelet Svájcának is szokták titulálni és abszolút rá is szolgál az elnevezésre. Az országon belül Bled egyértelműen a leglátotabb hely és aki ide elutazik, azonnal látni fogja, hogy miért van ez így. A település mentén, 145 hektáron elterülő kristálytiszta vizű tó, rajta egy kis sziget, azon egy templom és az őket körülölelő hegyek festői látványt nyújtanak. Merem állítani, hogy ez a természet egyik mesterműve Európa ezen részén. De Szlovéniát nemcsak a meseszép természetéért lehet szeretni, hanem a szlovénekért is. Én eleve imádom a balkánt, a hangulatát, a kultúrákat, az emberek lazaságát és vendégszeretetét. Maga az ország, az infrastruktúrája, a gazdasági helyzete, a tisztaság és az árak is inkább a nyugatra emlékeztetnek. Az emberek nyitottsága, kedvessége és habitusa azonban inkább a balkáni érzést idézi. Meg is kérdeztem az egyik szállásadónktól, hogy ők minek is érzik magukat valójában, a szívük merre húz. A hölgy azt mondta, hogy annak a generációnak a tagjai, akik megélték Jugoszláviát, egyértelműen a balkánhoz tartozóknak érzik magukat.

Na de inkább visszakanyarodok az eredeti témához. Íme 9 olyan tevékenység, ami bőven belefér egy hétvégébe (vagy pár napba és aztán innen tovább lehet menni pl. Bohinjba, a Triglavski Nemzeti Parkba vagy a tengerpartra, ahol Piran festői városa vonzza a turistákat).

 

 

1) Sétáljunk egyet a tó körül

 

Egyrészt azért, mert csodálatos az elénk terülő látvány minden egyes szögből, másrészt pedig azért, mert jól esik az embernek. A tavat szegélyező út 6 km hosszú és rajta hol aszfaltos járdák, hol pedig földes ösvények váltogatják egymást. Ha nem is akarja valaki az egészet körbesétálni, egy részét mindenképp érdemes gyalogosan megtenni.

 

 

2) Tekerjük körbe a tavat biciklivel

 

Aki nem nagyon érzi a sétát, mégis szívesen körbebarangolná a tavat, az megteheti biciklivel is. Kerékpárt több helyen is lehet bérelni a településen.

 

 

A Casino Bled-től közvetlenül balra (ha szemben állunk a kaszinóval) van Bled officiális információs központja, egy szűk átjáróba kell bemenni. Az információs iroda előtti vállalkozásnál többek között bringát is lehet bérelni. És nem is akár milyeneket! Amiket kaptunk, azok szinte tiszta újak voltak, kényelmesek, rettentően jó volt a rugózásuk (ami helyenként a tó körül igencsak jól jön) és járt hozzájuk egy-egy lakat is.

A kerékpárok bérleti árai a következők:

  • 1 óra: 3 EUR
  • 2 óra: 5 EUR

Ugyan itt egyébként lehet vizitaxit is foglalni, és be lehet fizetni siklóernyőzésre vagy Európa leghosszabb kötélpályájára is.

 

3) Csobbanjunk egyet a hűs, kristálytiszta vízben

 

Nyáron, a nagy melegben rendkívül jólesik megfürödni a kristálytiszta vízben. Mivel a tóban bárhol tudunk csobbanni, mindig legyen nálunk fürdőruha.

 

 

Egyetlen egy fizetős strand van a Bledi tó körül, mégpedig a vár alatt. Itt napágyak, csúszdák, elkerített fürdőzőhelyek vannak és természetesen úszómester vigyáz a biztonságra. A jegyárak elég borsosak (felnőtt napijegy 9,00 EUR) ahhoz képest, hogy a tónál lényegében saját felelősségre szinte bárhol be lehet menni a vízbe.

Egy másik tipikus strand (de ez már ingyenes) a nyugati részen van, ez a Velika Zaka. A többi része a tengerszemnek teljesen szabad és érintetlen.

Itthon is több olyan tó kéne, ahol ingyen és bérmentve igénybe lehet venni a vizet!

 

4) Evezzünk át a Bledi szigetre

 

Átevezni kétféle képpen tudunk a szigetre, melynek dombján egy bájos kis templom magasodik.

 

 

A. Pletna hajók

Befizethetünk egy kirándulásra az ún. Pletna csónak valamelyikére. Ez lényegében egy 7 méter hosszú és kb. 2 méter széles fából készült hajó, melynek gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza.  A “kapitány” a hajó végében álló helyzetből irányítja 2 evezőlapát segítségével. Ez a fajta vízi jármű csak a Bledi-tónál ismert. A felnőtt jegy ára 12,00 EUR. A Pletna csónakok délen, a Mlino Panzió elől indulnak. Nem javasolnám a reggeli turnust, mert ekkor állnak itt meg a nagybuszok azokkal a turistákkal (főként ázsiaiakkal), akik kimondottan a sziget felé veszik az irányt.

 

 

B. Csónakbérlés

A bátrabbak bérelhetnek 4- vagy 6-személyes csónakot és saját maguk is elevezhetnek a szigetre vagy csak úgy csónakázhatnak egyet a tavon. A csónakbérlés árai a következők:

  • 4-személyes csónak: 20 EUR/óra
  • 6-személyes csónak: 25 EUR/óra
  • Minden következő megkezdett további óra 10 EUR

Annak ellenére, hogy a 4-es csapatunkból senkinek sem volt kimondott evezői tapasztalata, mégis bevállaltuk ezt a kis kalandot, mert így sokkal nagyobb volt a szabadságunk. A saját tempónkban haladtunk és annyi időt tölthettünk el a szigeten, amennyit akartunk.

 

 

A sziget leg látnivalója a Szent Mária templom és azon belül is az a harang, amely teljesíti azok kívánságát, akik 3-szor megkongatják és bíznak Istenben. A harang még 1534-ből való és jelenleg a templom főhajójában van elhelyezve.

 

 

5) Béreljünk SUP-ot

 

Talán ez volt a kedvenc időtöltésem a tónál. Egyébként ezzel is ki lehet kötni a szigeten, azonban talán azért nem ajánlott, mert a templomhoz fürdőruhában felmenni nem szabad és supozáshoz valószínűleg nem vágnak neki túl sokan teljes harci díszben. Egy óra deszkázásért 10 EUR-t kérnek el és a tó körül több helyen is lehet bérelni.

 

 

Mi mind a csónakot, mind pedig a SUP-ot a Villa Bled alatti kölcsönzőből béreltük a déli partszakaszon.

 

 

6) Kóstoljuk meg az eredeti bledi krémest

 

A krémes egy nagyon jól ismert és kedvelt sütemény Magyarországon is. A blediek azonban azt állítják, hogy az egyetlen igazi krémes sütemény a bledi krémes. Egy Ištvan Lukačevič nevű fiatalember (lehet, hogy volt köze Magyarországhoz?) rengeteg különféle krémes recepttel próbálkozott amíg végül elkészítette az igazit, azt, amiért még ma is rengetegen térnek be a Park Hotellel szemközti vízparti kávézóba, a Park Café-ba. Már csak azért is érdemes ide beülni egy kávéra, mert csodás innen a kilátás a tóra és a Bledi várra.

 

 

7) Térjünk be a Gostilna Pri Planicu vendéglőbe

 

Ez Bled egyik legrégibb vendéglője, amely már több, mint 100 éve szolgálja ki a betévedő látogatókat. Itt ettük Szlovéniában a legjobb pljeszkavicát, ami ugyan itt nem a nemzeti étel, de mi nagyon erre vágytunk ebben a kis balkán országban is. Szerintem a húslepény, amit felszolgálnak, bőven elég  2 embernek, mert egy Shrek-tenyérnyi nagyságú a mérete. Tetején az olvasztott vaj igazán ízletessé varázsolja az amúgy is szaftos húsdarabot.

 

 

A vendéglő benti helyiséggel és kinti terasszal is rendelkezik. Nekem különösen tetszett a benti, bárpulnál lévő rész, melynek fala és mennyizete a világ minden tájáról származó rendszámtáblákkal van kirakva.

 

 

8) Látogassuk meg a Bledi várat

 

A Bledi vár történelme a 11. századig nyúlik vissza, látogatása azonban leginkább a kilátás miatt érdekes – legalábbis szerintem. A beugrók ára elég magas, de valamiből fent kell tartaniuk a várban lévő kiállítást, mely Bled és a vár történelmét mutatja be.

  • Felnőtt: 11,00 EUR
  • Diák: 7,00 EUR
  • Gyerek (14 éves korig): 5,00 EUR

 

 

A nyári hónapokban (június, július, augusztus) reggel 8-tól egészen este 9-ig látogatható. A várba gyalog, biciklivel vagy autóval lehet feljutni. Aki gyalogol vagy teker, készüljön fel arra, hogy egyáltalán nem lesz egyszerű dolga, hiszen a vár egy jó magas szikla tetején áll, ahová meredek úton lehet felkászálódni. Az autósoknak egyszerűbb a dolguk, felhajtanak, majd 3,00 EUR-ért leparkolják a kocsit közvetlenül a vár bejáratánál lévő parkolóban.

 

 

9) Együnk egy jó szlovén kolbászt

 

A szlovén ételekre nagy befolyással vannak a Szlovéniával határos országok konyhái (olasz, horvát, osztrák és magyar). A Kranjska kolbász egy igazi szlovén finomság, ami 75-80%-a disznóhúsból áll és maximum 20% szalonnából.  Szlovén tengeri sóval, feketeborssal és fokhagymával ízesítik. Általában mustárral és ajvárral fogyasztják, na meg jó puha kenyérrel. Szerintem pedig dukál hozzá egy korsó szlovén sör is (Union, Laško). Szinte bármelyik étterem étlapján fellelhető.

 

 

Nyugodt szívvel tudom ajánlani a Mlino éttermet a Mlino Panzió alatt (mi itt is laktunk és egyszer itt vacsoráztunk, bár nem kolbászt ettünk. Ezen a kis tóparti helyen megebédelhetünk, majd felszállhatunk egy Pletnára vagy a közelben bérelhetünk csónakot és átevickélhetünk a szigetre egy délutáni sziesztára 🙂

 

A Mlino Panzió és Étterem

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.