TravelissimaS

1 nap Dubaiban – avagy hogyan üssük el a hosszú átszállási időt?

Dubai a Közel-Kelet Mekkája, mármint ami a turizmust illeti, hiszen az utóbbi években nagyon felkapott utazási célpont lett ez a Perzsa-öböl partján elterülő metropolisz. A ma már turistacsalogató város nem is olyan régen még gyöngyhalászatból élt, kőgazdaggá a kb. 50 évvel ezelőtt kezdődő olaj- és földgázkitermelés tette.

 

Megmondom őszintén, én soha nem vágytam Dubaiba. Úgy gondoltam, hogy nincs benne semmi autentikus, minden a nagyzolásról, a pénzszórásról és a pazarlásról szól, ami egyáltalán nem az én világom. Többen a környezetemben viszont nagyon beharangozták. Aztán úgy alakult, hogy végre  el tudtunk utazni kettesben a párommal egy igazi nyaralásra. Részemről a desztináció adott volt, a szerelmem pedig csak annyit mondott, hogy amennyiben van rá lehetőség, álljunk meg Dubaiban pár órára, hogy átélhessük, milyen a világ legmagasabb épületének a lábánál ácsorogni és onnan fürkészni az óriást.  Meg is találtam a megfelelő repjegyet és hát ha már így hozta a sors, gondoltam, adok Dubainak egy esélyt. Mert Dubai, az Dubai (oh, hányszor hallottam ezt a nénikémtől! Teljesen beleégett az emlékezetembe…).

 

 

Végül úgy alakult, hogy egy egész napunk volt a városra, hiszen reggel 6 után szállt le a gépünk és csak éjfél után indultunk tovább. Ez nagyon jól hangzott, mert így tényleg egy teljes napot el tudtunk tölteni a közel-keleti nagyvárosban. Azonban amikor leszálltunk a gépről, akkor szembesültünk azzal, hogy az éjszaka folyamán szinte semmit nem pihentünk és így, kialvatlanul lehet, hogy húzós lesz egész nap a 45 fokos melegben. Még úgy is, hogy azért be-betérünk néhány helyre, és mint az köztudott, Dubaiban csak kint van meleg, mindenhol máshol embertelenül tolják a klímát, ezért szinte kötelező egy kardigánt magunkkal cipelni még nyáron is. Kíváncsi vagyok, hogy mikor rukkolnak elő a külső terek lehűtésével is…

Na de nézzük csak hogyan lehet eltölteni egy napot Dubaiban, milyen fő programok közül lehet válogatni…

 

1) Dubai Mall – a világ 2. legnagyobb plázája

 

Na most… én személy szerint a plázákat – hogy is mondjam – nem kedvelem. De úgy igazán. Ha csak nem muszáj, be sem teszem a lábam egy nagy bevásárlóközpontba. Viszont a Dubai Mall, na az nem csak egy szimpla pláza. Ott még nekem is egy igazi élmény volt sétálni, nézelődni, mivel nemcsak vásárlási lehetőségeket kínál, hanem olyan élményeket és látnivalókat, amiket az ember nem lát csak úgy bárhol. Körbebarangolni tényleg egy esemény, hisz’ az egész komplexum lényegében egy nagy “kiállítás” – dinoszaurusz csontváztól kezdve a Star Wars életnagyságú figuráin át egy hatalmas akváriumig elég sok mindenre rácsodálkozhat itt az ember.

 

 

2) Dubai Aquarium – víz alatti csodavilág a bevásárlóközpotban

 

Mi konkrétan az Akváriumba nem mentünk be (idő hiányában a látogatásunk elmaradt), de el tudom képzelni, hogy milyen varázslatos lehet az a víz alatti csodavilág, amelyet a Dubai Mall-on belül építettek meg. Valamit mégiscsak sejtet az a hatalmas üvegmedence, melyben cápák, ráják és más halak csoportjai úszkálnak fittyet sem hányva a bevásárlóközpontban sétáló  kíváncsiskodó népre.

 

Az akvárium egy részét lehet látni a bevásárlóközpontból is, de magába a víz alatti állatkertbe csak jegyváltás árán lehet bemenni.

 

Jegyvásárlás

Jegyet (11.000 HUF-tól kedződik az ár) a helyszínen is meg lehet vásárolni, de akár online is lehet foglalni.

Online: 
  • A hivatalos oldalon többféle jegyet is kínálnak; a sima belépő mellett akár cápákkal is lehet merülni, vagy rájákat lehet simogatni. A lehetőségeknek itt tényleg csak a pénztárca vastagsága szab határt 
  • A Groupon oldalán: itt rá lehet lelni kombinált jegyekre is, melyek pl. a belépőn kívül a városnézést tartalmazzák. Érdemes körülnézni ezen az oldalon, fontos viszont az, hogy olvassuk el a feltételeket a vásárlás előtt.

 

3) Dubai Fountain – a táncoló szökőkút

 

Ez a program Dubaiban teljesen ingyenes. Persze hacsak valaki nem szeretné élvezni a világ legnagyobb szökőkútjának 5 perces táncelőadását egy, a hatalmas szökökútban felállított 300 méteres sétányról (jegyet erre a Groupon oldalán lehet kapni, kb. 1300 HUF) vagy esetleg a “tavon”csónakázva (kb. 5600 HUF) élvezné a műsort.

TIPP: a Dubai Mall Apple üzletének (ami már eleve megér egy misét) van egy hatalmas teraszára, ahonnan ingyen és premier plan-ban lehet szemlélni a showt.

 

 

Mi sajnos a délelőtti szunyókálásunk miatt lecsúsztunk a kora délutáni műsorról (pénteken 13:30 és 14:00-kor, a többi napon 13:00 és 13:30-kor kezdődik) és már este sem volt időnk visszamenni (este 6 és 11 között félóránként látható a potom 5 perces produkció). Ez az egyik dolog a kettő közül, amit sajnálok, hogy nem éltem meg Dubaiban.

 

4) Burj Kalifa – a világ legmagasabb felhőkarcolója

 

Sokan talán azért is vágynak Dubaiba, ebbe a közel-keleti metropoliszba, mert itt épülnek sorban a világ legimpozánsabb épületei. A világ immár 10 éve legmagasabb tornyát, a Burj Khalifa-t is itt simogatják a ritkán felbukkanó felhők vagy esetleges kisebb homokvihar (azután, hogy meglátogattuk, konkrétan valami beborította, ami egy elég bizarr és érdekes látvány volt).

 

 

A Khalifa egyik nagy élménye maga a liftezés, hiszen a felvonó 60 másodperc alatt teszi meg a 124 emeletet, miközben a lift beljesében 360 fokban vetítés zajlik, így az ember észre sem veszi, és szinte egy szempillantás alatt 452 méter magasan találja magát.

 

 

A magasban mindenki annyi időt tölthet el, amennyit csak szeretne. Azt nem mondanám, hogy fentről csodás a kilátás, mert sajnos éppen innen vehető szemügyre legjobban az, ami nekem Dubaiban például egyáltalán nem jött be: az elszórva, egy-egy kisebb-nagyobb csoportban felhúzott felhőkarcoló. Annak ellenére, hogy az egész város egy vonalzóval van megtervezve, olyan hatást kelt a látványa, mintha teljesen átgondolatlanul, bármiféle komplex terv nélkül csak úgy akárhova lepottyantanának egy-egy hatalmas, fényűző épületet, mutatva azt, hogy nekik aztán tényleg van mit a tejbe aprítani. Nem vagyok építész, sem várostervező, valóban nem értek az ilyenekhez, de én tényleg nem véltem felfedezni egy egységes, harmonikus városképet.

 

 

 

Ami valóban szép látványt nyújt, és ami talán mindenki számára ismert, az a Khalifa alatt elterülő tó türkizkék látványa és az azt körülölelő épületek.

 

 

Jegyvásárlás a Burj Khalifába

Jegyet itt is lehet a helyszínen váltani, de például szezonban érdemes inkább előre gondolkodni, mert hosszú sorok alakulhatnak ki és értelemszerűen van egy bizonyos kapacitás, ami főlé nem mehetnek a látogatók számát tekintve. Mivel mi augusztus végén voltunk, szinte kongott az ürességtől a jegypénztár, de ez csak a helyszínen derült ki.

Online: 
  • A hivatalos oldalon többféle jegyet is kínálnak. Az alap belépő (13.000 HUF-tól napszaktól függően) tartalmazza a 124. és 125. emeletről való kilátást, de több, mint kétszeres áron (32.000 HUF-tól) a 148. emelet ajtói is tárva-nyitva állnak a nézelődők előtt. Aki pedig a világ legmagasabban fekvő lounge-jában szeretne eltölteni néhány meghitt percet egy tea, egy kis bubi vagy koktél kíséretében, annak bizony több, mint 50.000 forintot kell villantania.
  • A Groupon oldalán valamivel olcsóbban lehet olyan csomagokat vásárolni, amelyek tartalmaznak pl. egy teát és süteményt is a helyi büfében, illetve sorbanállás nélkül fel lehet jutni a jeggyel. Ezen az oldalon is érdemes szétnézni, de mindenképp figyelni kell a feltételekre, mivel az itt vásárolt belépők pénteken nem használhatóak, illetve a 14:00-19:00 közti időszak is ki van zárva.

 

5) Burj Al Arab – Dubai “vitorlája”

 

A Burj Al Arab Dubai első és talán még a mai napig is legismertebb, de biztosan, hogy a legikonikusabb épülete. Amikor tervezték, egy olyan épületet szerettek volna a befektetők felhúzni, amely egyértelműen Dubaira utal és amelyet 3-4 tollvonással húzott skicc alapján egyértelműen fel lehet ismerni. Úgy, ahogy az Eiffel-toronyról Párizst, a Petronasról Kuala Lumpur-t, az Empire State Building-ről New York-ot, a Marina Bay Sands-ről Szingapúrt vagy a Sydney operaházról az ausztrál metropoliszt. Hát így született meg a vitorla formájú épület, melyet a tengerparton egy mesterséges kis szigeten építettek fel, helikopter leszállóval a tetején. Az épület szállodaként üzemel, amelyet 2005-ben a két világhírű teniszező, Agassi és Federer promózott a leszállón kialakított teniszpályán egy barátságos meccs keretén belül.

 

 

Mi összekötöttük a “kötelezőt” a kellemessel. Mivel mindenképp szerettük volna látni a Burj Al Arabot testközelből és szerettünk volna megmártózni a tengerben, kitaxiztunk a Sunset Beach-re, ahol nyilvános strand várja a fürdeni vágyókat. Most mondhatnám azt, hogy szuper volt és gyönyörű, de nem fogok hazudni. Nem volt az. A partszakaszt két oldalról valamiféle ipari terület öleli körül, teherhajók úsztak be jobbról-balról ezekbe. Az egyik oldalon építkezés is folyt (ami egyébként jellemző az egész városra), ami sokban rontott a látványon. Péntek lévén (ott ugye az az egyetlen szabadnap) a part és a víz tele volt emberekkel, akik árgus szemekkel figyeltek. És nem, nem a helyiek voltak, hanem főképp távol-keleti vendégmunkások. Lehetséges, hogy amennyiben egy sima hétköznapon vagyunk ott, akkor kellemesebb lett volna az élmény valamelyest.

Megmártóztunk a habokban, hogy lehűtsük magunkat.  de a tenger vize áthúzta a számításainkat, mert hihetetlenül és nagyon kellemetlenül langyos volt. S közben egy kisebb homokvihar is kerekedett.

TIPP: Átöltözési lehetőség, zuhanyzók és mosdók vannak kialakítva és ingyenesek. A Burj Al Arab-tól távolabb esőt álltalában sokkal kevesebben használják.

 

 

 

6) Dubai Marina – a gazdagok lakónegyede

 

Este maradt még egy kicsi időnk, így fogtunk egy taxit és átmentünk a Dubai Marina-ba, amely a város leggazdagabb lakónegyede. A sétányon csak úgy sorakoznak a hipp kávézók és éttermek, fel-felbukkan egy-egy kézműves piac is, de nem hiányozhat természetesen a luxuscikkeket kínáló bevásárlópont sem.

 

 

A homokos part mentén szabadidős lehetőségekkel találja magát szemben az ember, a jetski-től a tandemezésig itt bármit ki lehet próbálni. Ha pl. valaki túl drágának tartja helikopterezést, az itt egy szimulátorban átélhet egy hasonló élményt.

 

 

 

7) Dubai Souk – a bazár

 

Sajnos a Souk-ba idő hiányában már nem tudtunk ellátogatni és őszintén szólva én picit bánom, hogy a Marina helyett nem arra esett a választásunk, de sebaj, majd legközelebb.

A Souk a régi Dubai területén található amely lényegében egy tradicionális arab bazár, melynek különböző részei vannak. Itt tökéletes bepillantást nyerhetünk abba, hogy hogyan kereskedtek régen a térség egyik legfontosabb kikötőjében.

A Souk leghíresebb része az arany bazár, ahol méltányos áron lehet hozzájutni szebbnél szebb arany ékszerekhez. Nagyon közkedvelt még a fűszer-, a parfüm- és a textil bazár is. Ha valaki nem is kíván vásárolni, már csak a történelmi sétáért is megéri barangolni a piac szűk utcáin. 

 

+ 1 TIPP: Pihenés egy hotelben

 

Mivel szinte hajnalban landoltunk, beterveztünk a reggeli órákra egy kis pihenőt. Az utazás előtt kaptam tippet egy kuponos oldalra (groupon.ae) és a lehetőségeket kihasználva vásároltam egy szállodában büfés reggelit medence használattal (2 személynek volt 7000 HUF összesen). Már a hotelben sejthettük volna, hogy ebben a városban azért nem minden arany, ami fénylik (vagy mégis?). A promóban a tetőtéri medence partja belvárosi panorámát kínált, de helyette csak egy féligkész épületekkel körülölelt “szaunát” találtunk. A medence körüli beton úgy ontotta magából a forróságot, mint nagyanyám kályhájának a főzőlapja. Rögtön tudtuk, hogy a tetőn a medence partján ejtőzve pihenni nem fogunk, ezért kivettünk egy szobát, hogy a hűs, klimatizált falak közt nyugovóra hajthassuk a fejünket pár órácskára.

 

 

 

+ 2 TIPP: Használjuk bátran a Groupon.ae oldalt

 

A groupon.ae oldalon nagyon sok különféle utalványt (kupont) kínálnak, vígan lehet válogatni a rengeteg  kedvezményes áron kínált szolgáltalás közül. Fontos, hogy a kuponok feltételeit minden esetben olvassuk el! 

 

Közlekedés

 

Ki a tömegközlekedésre esküszik, ki az autókölcsönzésre, más pedig a taxizásra vagy Uberre.

Mi eredetileg autót szerettünk volna kölcsönözni az egész napra (pénteken ingyenes a legtöbb helyen a parkolás), de kreditkártya hiányában vagy nem teszik lehetővé a kölcsönzők, vagy csak olyan feltételek mellett, melyeket nem voltunk hajlandóak vállalni (2000 EUR depozit, melyet 45 nap után szabadítanak fel, stb.). Így a taxizás mellett döntöttünk, illetve egyszer igénybe vettük a metrót is.

 

1) Taxi

A reptéren sorakoznak az autók és állnak az utasok rendelkezésére. Van egy külön kijárat azoknak, akik a taxiszolgáltatást szeretnék igénybe venni, itt kell kiállni a sort, majd behuppanni egy autóba. A reptérről az induló tarifa jóval magasabb (25 AED = 2000 HUF), mint a városban (5 AED = 400 HUF).

A városban csak le kell inteni egyet a tucatnyi taxi közül. Minden autóban lehet kártyával fizetni.

Dubaiban taxizni egyébként megéri, főképp ha nincs túl sok időnk a város felfedezésére, hiszen a távolságok hatalmasak (gondoljunk csak bele, hogy a T3-as termináltól a Marina 40 km-re fekszik), a taxik pedig aránylag olcsók, tehát ár-érték arányban – főleg ha csak 1 napunk van – nagyon megéri. Mi összesen 15.000 HUF-t költöttünk el taxira az egy nap alatt úgy, hogy csak egyszer metróztunk (a Marina – T3 Terminal távon). 

Ubert-t nem használtunk, de több fórumon is azt olvastam, hogy a taxi itt olcsóbb az Uber-nél vagy a Careem-nál (hasonló szolgáltatás, mint az Uber).

TIPP: A Dubai Mall-ban próbálják “elcsábítani” a mit sem sejtő turistákat és “betuszkolni” őket nem taxi jelzésű utasszállítókhoz, amelyek alaphangon kétszer annyiba kerülnek, mint a normál taxi. Ne hagyjuk magunkat rábeszélni erre a szolgáltatásra!

 

2) Metro

A városnak jelenleg 2 metróvonala van (a 2020-as Expo idejére ez 3-ra bővülni fog), mely összeköti a repteret a város fontosabb pontjaival, egészen a Marina-ig.

A metrók reggel 5-5:30-tól éjfélig közlekednek hétköznapokon (szombat-szerda), csütörtökön éjszaka 1-ig, pénteken pedig reggel 10 óra és hajnal 1 óra között.

Az ár két tényező függyvénye. Az egyik a zóna, a másik pedig az osztály. A város a közösségi közlekedés szempontjából (ide tartoznak a buszok és villamosok is) zónákba van besorolva. Minél több zónát érintünk, annál többet fizetünk. A metró esetében a szerelvény első- és másodosztályú kocsikra van osztva, tehát az is meghatározza az árat, hogy melyik osztályra váltunk jegyet (az 1. osztály 2x drágább, mint a sima). Hogy igénybe tudjuk venni a tömegközlekedést, az ún. NOL kártyát kell megvásárolni (2 AED), azon belül is a RED-et (pirosat) és azt kell feltölteni.

TIPP: ha szeretnénk igazán megcsodálni a kilátást a metróból, érdemes legalább egyszer igénybe venni az első osztályt. Ezekben a kocsikban rendszerint sokkal kevesebben is utaznak, illetve ezek az első vagy az utolsó kocsik (iránytól függően), így igazán pompás kilátást biztosítanak. 

 

 

 

A Dubai-val kapcsolatos fenntartásaim sajnos beigazolódtak, tényleg nem lettem a város szerelmese. Lehet, hogy egy transzfer erejéig ismét szívesen meglátogatnám, adnék neki egy újabb esélyt, de kimondottan desztinációnak nem választanám, a közeljövőben biztosan nem. Van egy mondás miszerint Dubait vagy megszereti valaki, vagy nem. Tapasztalja meg mindenki a saját bőrén és döntse el, hogy melyik kategóriába sorolja magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.