TravelissimaS

Finnország – a szaunák, jéghoki és kutyaszánozás hazája

Kinek mi jut az eszébe a Finnország szó hallatán? Nekem egyértelműen a következők: szauna, havas táj, kutyaszánozás, hatalmas tavak, jéghoki és persze a Mikulás. Oké, a Mikulás, mint tudjuk, északról származik, a Ryanair járata pedig csak Tampere-ig repít el minket Budapestről. De 180 km-re észak-nyugatra Helsinkitől is megtapasztalhatjuk azt, amit ez a csodás skandináv ország kínál. Az igazi fehérszakállú öregen kívül persze…

 

Ha valaki még a téli időszakra tervez (vagy valamilyen hirtelen felindulás áldozata lesz – mint ahogy mi is voltunk) egészen elérhető áron, annak a következő 3 felejthetetlen és kihagyhatatlan havas programot ajánlom:

 

1) Kutyaszánozás 

 

A hármas toplistám élére egyértelműen a kutyaszánozás került, hiszen egy ilyen lehetőség az emberrel ritkán jön szembe, ezért ha megadatik, azonnal rá kell ugrani! Nyilván a kutyaszánozás egyik alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű hó, amit mi most elég rendesen kifogtunk Tampereben. Szerencsére minden körülmény adott volt arra, hogy miután megismerkedtünk a helyszínnel és a szibériai husky kutyusokkal, nekivágjunk egy rövid, ámde annál izgalmasabb siklásnak.

 

 

Maga a program több órán keresztül is eltarthat, hiszen a szánozáson kívül a kutyákkal ismerkedni és játszani is lehet. Miután a kutyák kifutották magukat, a tulajdonos a hóval borított indiánsátrában tűzön grillezett finn kolbásszal és teával vagy kávéval kínálja vendégeit. Mindeközben érdekes történeteket mesél Lappföldről, husky kutyákról, saját életéről, a finnekről, az országról, történelemről.

 

 

Valójában egy olyan élményben volt részünk, ami mindenképp megérdemel külön egy egész bejegyzést.

 

2) Jégkorong meccs

 

Nem titok senki előtt, hogy Finnország nemzeti sportja a jéghoki. Nem is csoda, hiszen a korcsolya úgy kötelező az ovikban a gyerekeknek télen, mint nálunk a váltópapucs. Délután a kicsik az ovi udvarán korcsolyáznak. A lakótelepi koripályák pedig legalább olyan gyakoriak, mint itthon a focipályák a lakóházaink között, így a kissrácok a lakótelepek ingyenes koripályáira bármikor lemehetnek gyakorolni. Persze csak ha úgy adódik, hogy jó hideg a tél és befagynak a pályák, illetve jobb esetben a tavakon is vastag jégréteg képződik, amit többek korcsolyázásra is ki tudnak használni.

Na de vissza a hokihoz. Nekünk nagyon nagy mázlink volt, mivel épp a tamperei tartózkodásunk idején játszott a városban egymás ellen a 2 helyi rivális, a Tappara és az Ilves csapata. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy élvonalbeli labdarúgókupában a Real Madrid és az Atletico Madrid vagy a Chelsea és az Arsenal csapnának össze. Csak ez hoki. És az nem annyira felkapott sport, mint a foci. Viszont északon nagyonis az, imádják! Úgyhogy kapva kaptunk az alkalmon, hogy közelről szemügyre vegyük, hogy az egyébként visszafogott és nagyon moderált finnek miként ünneplik nemzeti sporteseményüket.

 

 

Amikor hajszállal a meccs kezdete előtt beestünk a tamparei jégstadionba, a nézőtéren szinte nem lehetett üres székeket látni, a stadion 7300 nézőt befogadó kapacitása szinte teljesen kihasznált volt. A bordó-kék és a sárga-zöld színekben játszó csapatok már a jégen táncoltak, a hazaiak – nagyrészt tejszőke hajú – pom-pom lányai pedig szórakoztatták a (főképp férfiakból álló) közönséget. Az egyik sarokban a vendéglátó csapat keménymagja kántálta saját himnuszát, válaszképp a másik sarokból füttyszó és dobpergés hallatszott a rivális szurkolók táborából. A meccs nagyon izgalmas volt hiszen annak ellenére, hogy a Tappara a liga 2. helyén áll jelen pillanatban, 4:1-re kapott ki a lista végén bandukoló Ilvestől.

 

 

Jegyeket a finn ticketmaster oldalán lehet várásorlni. A stadionba ételt és italt bevinni tilos! Ha valaki megszomjazik vagy megéhezik meccs közben, rengetek lehetőség várja a stadion büféiben. Számolni kell viszont azzal, hogy jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, egy 0,5-ös sör 8 EUR.

 

3) Szaunázás

 

Tampere 2018 óta hivatalosan is a szaunák fővárosának lett kihirdetve és méltán, hiszen számtalan klasszikus kisebb-nagyobb szaunának ad otthont. Ráadásul itt található Finnország legrégibb még ma is működő egysége, a Rajaportti Sauna, ami 1906 óta üzemel szinte az eredeti formájában. Itt külön női és férfi kabinokban lehet izzadni, ezért mi inkább egy másikat választottunk, ami koedukált, tehát a nők és férfiak együtt verejtékezhetnek. A Rauhaniemi Sauna Tampere észak-keleti részén tökéletes választásnak tűnt, mivel közvetlen a Näsijärvi tó partján épült, így alkalmunk adódott 2 szeánsz között lehűteni magunkat a tó 1 fokos vizében.

 

 

Mikor megérkeztünk a helyszínre, enyhén szólva lefagytam ahogy megláttam a fürdőruhákban feszítő embereket (na jó, némelyiküknek sapka is volt a fején) mezítláb vagy papucsban a hóban sétálni az avanto (mesterséges vagy természetes lyuk a tó jegén) felé.  A szauna kilincse csak úgy járt kézről-kézre. Egy jó izzadás után jöttek kifelé a népek, lesétáltak az avantohoz, gyorsan megmártóztak (volt aki úszott is egyet) az 1 fokos vízben, majd még egy kicsit hűsöltek a -8 fokban – mindeközben teát kortyolgattak a termoszukból és kolbászt sütögettek egy grill alatt. Mintha mise történt volna. A süvítő szél és az enyhe hóesés csak hozzáadott ehhez a varázshoz 🙂 Gondoltuk, egy életünk – egy halálunk, úgyhogy gyorsan átöltöztünk és belevetettük magunkat mi is az igazi finn életérzésbe.

 

 

A belépő ára 7 Eur/fő, a nyitvatartásról pedig a központ weboldalán lehet tájékozódni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.