TravelissimaS

A Vatikán látogatása – sorbanállás nélkül

Egy római városnézés alkalmával általában senki sem hagyja ki a Vatikán látogatását. A világ legkisebb (csupán 0,44 km2) független államát évente több, mint 5 millió turista látogatja a földkerekség minden tájáról. Nyaranta a Vatikáni Múzeumok 20.000 látogatót fogadnak naponta. Ezért sem mindegy, hogy hol és mennyit állunk sorban. Nekünk a következők váltak be:

 

1. Szent Péter Tér

Hacsak nem a Vatikáni Múzeumok bejárata felől közelítjük meg magát a Vatikánt, ez a hatalmas tér lesz a látogatásunk első és valószínűleg utolsó állomása is. Innen a múzeumhoz egy körülbelül 1 km-es kellemes sétát kell megtennünk.

 

2. Vatikáni Múzeumok

Amennyiben a Vatikáni Múzeumok is cél a látogatás folyamán, mindenképp itt kezdenék. Előre megvásárolt jegy esetén nem kell kiállni a sokszor több órás sort. Mi a Vatikán hivatalos oldalán  (http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/visita-i-musei/tariffe-e-biglietti.htmlvettük a jegyeket, az ár 17 Eur + 4 Eur kezelési költség. A jegyek adott időpontra szólnak, azonban minket hamarabb is beengedtek (lehet, hogy csak szerencsénk volt).

Ha valaki látogatja a Vatikáni Múzeumokat, akkor mindenképp utána menjen be a Szent Péter Bazilikába, mert nem kell akkor a bazilikánál is sorban állni, ugyanis van egy rövidített, titkos útvonal a múzeumokból a bazilikába.

A Sixtus-kápolnát talán senkinek sem kell bemutatni, szeritem egy csoda művészeti szempontból. Én nem vagyok kimondottan egy nagy műkedvelő, sem múzeumlátogató úgy általában, de ezeket a gyönyörűen és részletesen kidolgozott freskókat mindenképp látni kell! A mennyezetet nézve azon gondolkoztam, hogy nem is csoda, hogy az összes művész közül, aki a falfestményeken dolgozott, Michelangelo volt a leghíresebb festő és leginkább ismert az utókorban még olyanok számára is, akik nincsenek annyira tisztában a művészet világával. Na de egy szó, mint száz, térjünk vissza a kijáratra. Ebbe a bámulatos kápolnába a “Az Utolsó Ítélet” falfestmény mellett lehet bejutni. A kápolna másik végében van a kijárat, ahol van 2 ajtó. A bal oldali ajtó kivezet vissza a múzeumon keresztül oda, ahonnan érkeztünk – erre nem érdemes menni! A jobb oldali ajtó vezet egyenesen a bazilikába – na, ez a helyes út. Az ajtóra ugyan ki van írva, hogy csak “guided tours”, de ez senkit ne zavarjon össze, át lehet menni ezen az ajtón bárkinek. Lényeg, hogy határozottan!

Tehát ezen a kijáraton keresztül átmegyünk és egy folyosó lesétálunk rögtön a Bazilika mellé. Így nem kell sorban állni a bazilika előtt történő bztonsági ellenőrzésre, és egy jó másfél kilométeres extra sétát is megspórolhatunk magunknak.

 

3. Szent Péter Bazilika kupolája

 

Ezen a ponton el lehet dönteni, hogy valaki megmássza-e a bazilika kupoláját vagy sem. Ha nem, akkor irány a bazilika. Ha igen (és én személy szerint javaslom), akkor  a múzeumokból kiérve egy lépcsősornál találjuk magunkat. A lépcsőkről leérve rögtön jobbra kell elkanyaroni. Erre lesz az ablak, ahol jegyet lehet váltani a kupolába. Két lehetőség van:

 

  1. Egészen a tetejéig lépcsőzni – összesen kb 550 lépcsőt kell magunk alá gyűrni – ez 8 Eur/fő
  2. A feljáró kb. feléig liftet is lehet használni (mint a budapesti Szent István Bazilikában) – ez 10 Eur/fő

Igen, lehet, hogy busásak az árak, de az elénk táruló Szent Péter tér látványa fentről kárpótol mindezért.

 

4. Szent Péter Bazilika

A kupolából lefele mehet az út egyenesen a bazilika belsejébe vezet. Itt is sikerült kikerülnünk a várakozást és nincs más hátra, mint csodálni ezt a magasztos épületet, ami miatt emberek milliói zarándokolnak el évente Vatikán városába.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.