TravelissimaS

Katar – Doha a Qatar Airways jóvoltából

Igazából soha nem fordult meg a fejemben, hogy szétnézzek Dohában. Sőt úgy egészében az újgazdag arab világ nem mozgatta meg valami rendkívüli módon a fantáziámat, még Dubai sem. Aztán mégis megtörtént, amire nem készültem…

 

Delhibe vadásztam repjegyeket, s miután eldöntöttem, hogy sem az ukrajnai, sem pedig az olasz légitársaságok nem jöhetnek szóba nálam, a Qatar Airways mellett döntöttem. Igaz, hogy többet kellett így fizetnem, de tudtam, hogy jó kezekben leszek és top minőségű szolgáltatásban lesz részem – ebben nem is kellett csalódnom. Viszont mivel sokat variáltam a dátumokat, egyre magasabbra szöktek a jegyárak. A kereső azonban kidobott egy egészen baráti díjat. A “baj” csak az volt vele, hogy a visszafelé útnál az átszállási idő majdnem 31 óra volt. Aztán megfordult a fejemben, hogy ezt a hátrányt akár előnyömre is tudom fordítani, így gyorsan utánanéztem, hogy mit lehet csinálni Dohában, milyen szálláslehetőségek vannak, mennyire biztonságos a város és mi újság van vízum terén.

Keresgélés közben szembejött velem egy felettébb kecsektető információ. A 21 órás tranzitidő Dohában feljogosít egy, a Qatar Airways honlapján felsorolt 4- vagy 5-csillagos szálloda kiválasztására és befoglalására a szóbanforgó éjszakára. Ingyen. Semmi más nem kellett hozzá, csak egy foglalás a qatari légitársaságnál (az akkori feltételek közt szerepelt, hogy a foglalás a 2018-as év végéig szóljon) és a hosszú tranzitidő (12+ óra), mely az éjszakát is felöleli.

 

 

 

Jelenleg a feltételei az ingyenes dohai luxuséjszakának megváltoztak, ezekről a légitársaság oldalán lehet tájékozódni. Érdemes egyébként figyelni, mert állandóan megmásítják. A különbség annyi egyébként a tavalyihoz képest, hogy amíg én retúr jegyet vásároltam, most az ún. multi-city (több várost érintő) opciót kell választani, ami valamivel drágább, mint a sima oda-vissza jegy. Egy aktuális példa erre:

 • Ha Budapest – Delhi – Budapest járatra foglalnék most március 12 – 23 dátumokkal úgy, hogy Dohában éjszakáznék és onnan csak 24-én indulnék vissza, az ár 136.600 HUF lenne.
 • Ugyanez az útvonal, egy és ugyan azon dátumokra és időpontokra multi-city opcióban már 152.200 HUF.

A jelenlegi állás szerint az ingyen hotel csak a 2. alternatívánál aktuális, ami ugye valamivel drágább. Viszont ha pl. az Intercontinental – City (ez volt az én választásom) hotelben szeretnénk megszállni, az nagyjából 40.000 forintba kerülne (a díjat szobánként, nem pedig személyenként számolják), így még 2 személy esetén is jobban megéri a multi-city foglalás ha egy dohai városnézést is be szeretnénk iktatni az utazásba és kihasználjuk a legitársaság által kínált lehetőséget. Összesen 11 partnerhotelük van, ezek közül lehet csak választani. 

 

UPDATE: 2019. február 1-től a fenti feltételek már nem érvényesek, semilyen esetben nem lehet megigényleni az ingyenes szállást. Azonban így is nagyon kedvező áron lehet foglalni a 25 partnerhotel valamelyikében. Az akció 2019 év végéig érvényes úgy, hogy legkésőbb 12.29-ig kell foglalni és 12.31-ig utazni.


Vízum

A vízummentességi program keretein belül 80 ország állampolgárai léphetnek be Katarba költségmentesen. Valamennyi EU tagállam és svájci útlevéllel rendelkezőknek 90 napos belépési engedélyt pecsételnek a hivatalos utazási okmányukba, mely 1 vagy akár több belépésre is feljogosít. Az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok állampolgárai 30 napos engedélyt kapnak. A vízum feltétele egy olyan útlevél, mely hazaérkezés után még 6 hónapig érvényes.

A belépés az útlevél-ellenőrzést végző határőrök által van jóváhagyva. A reptéren semmi mást nem kell tenni, mint a repülőből egyenesen a kontroll felé venni az irányt és meg sem állni, amíg a pecsét bele nem kerül a kis okmányba. Az offiszer néhány kérdést intézett csak hozzám a tartózkodási célommal és annak időtartamával kapcsolatban, illetve a szállodám nevére volt kíváncsi. Miután felmutattam a foglalásaimat, levette az ujjlenyomatomat és készített rólam egy fotót, utamra engedett, hogy felfedezhessem Dohát, az Arab-félsziget egyik újszerű városát.

 

 

Feladott poggyász

Mivel nekem egy sima retúr jegyem volt, ezért Dohában a feladott poggyászommal nem kellett bajlódnom, repítették egyenesen Budapestre. Minden olyan fontos és elengedhetetlen dolgot, amire egy éjszakára szükségem volt, a kézipoggyászomba pakoltam.

Amennyiben a tranzitidő kevesebb, mint 24 óra, a feladott poggyászt nem adják ki, ezért mindent, amire szükség lehet ez idő alatt, a kézipoggyászba kell pakolni. Ez érvényes a multi-city foglalások esetén is! 

Abban az esetben azonban ha multi-city foglalásunk van és a tranzitidő több, mint 24 óra, a feladott poggyászt Dohában fel kell kapni érkezéskor, majd újra le kell adni induláskor.

 

Reptéri transzfer

 

Busz:

A reptér és a város különböző részei között 6 különféle busz is jár, így Doha szinte összes pontja elérhető tömegközlekedéssel.

A reptéri buszok útvonalainak térképeit és a reptér összes alaprajzát le lehet tölteni.

Jegyet én a buszsöfőrnél vettem katari riálért (csak azzal lehet fizetni, a reptéren kell pénzt váltani). A 24 órás 20 QAR-ba (1600 HUF) kerül és a buszon induláskor kell validálni. A legfrissebb információk szerint a reptéren csak a Mowasalat információs pultjánál (5-6 poggyaszkiadónál) lehet megvásárolni. Én azért kétlem, hogy a sofőrnél ne lehetne jegyet kapni. Mi van azokkal az utasokkal, akik nem a reptéren szállnak fel a buszra?

Én a 777-es busszal utaztam, amely a reptértől egészen a The Pearl-ig közlekedik. Elérhető vele a legtöbb látványosság, a Souq Waqif, az Iszlám Művészetek Múzeuma, a Corniche, a West Bay (a nagy felhőkarcolókkal) és a The Pearl (A Gyöngy – Doha mesterséges szigete) is. A West Bay-ben egészen furán közlekedik, jobbra-balra kanyarodik, betekereg szinte a legrövidebb kis utcákba is. De mindezt azért, hogy a lehető legtöbb szállodát megközelítse.

 

 

Taxi:

Bevallom őszintén, nem számoltam azzal, hogy igénybe veszem eme szolgáltatást. Hajnali 5 óra után beálltam a buszmegállóba, ahonnan a 777-es reptéri busz is indult és vártam. Több taxis is megállt kérdően mellettem, de én mindegyiküket visszautasítottam mondván, hogy a buszt várom, mindjárt jön. Eltelt 20 perc, fél óra, még a nyoma sem volt sehol. 40 perc várakozás után kezdtem egy picit ideges lenni, majd 45 perc elteltével elfogott a pánik. Ekkor leintettem egy taxit. Egy feketebőrű férfi húzta le az ablakot és nézett rám 100 dolláros mosollyal, a fogai csak úgy csillogtak a szájában. A következő beszélgetés zajlott le köztünk:

 • Mennyi a reptérre?
 • Nem tudom, a taxióra majd megmondja.
 • Fizethetek dollárral?
 • Sajnos nem.
 • Te jó ég, nincs semennyi riálom, azt hittem, hogy jön a busz, arra van jegyem, de már úgy háromnegyed órája sehol semmi. Kérlek hadd fizessek dollárral!
 • Ok, semmi gond, akkor 50 dollár.
 • Mennyi??? Ne már, ez az utazásom utolsó napja, már hazafelé tartok és csak 20 dollárom maradt.
 • Ok, ugorj be, mehetünk.

Behuppantam a hátsó ülésre, az ürge kikapcsolta a taxiórát szünetre állítotva magát és már suhantunk is a reptér felé a reggeli forgatagban. Jelzem, hogy ez az út egyébként kb. 50-60 QAR lett volna (4-5000 HUF).

 

A taxik Dohában világoskék színűek

 

Tanulság? Több is van:

 • Az állítás, hogy a buszok 20 vagy 30 percenként járnak, nem igaz, ezzel ne számoljunk
 • A buszoknak pontos menetrenjük sincs (legalábbis én sehol nem láttam kitáblázva és a neten sem futottam bele)
 • Taxiban csak helyi pénznemmel tudunk fizetni…
 • …illetve dollárral (gondolom akkor már Euróval is). Persze csak ha meg tudunk egyezni és a szállító hajlandó kikapcsolni a taxiórát.

 

 

Összességében egy csodás napot töltöttem Dohában.

 

 

Az Intercontinental hotel pedig mindenért kárpótolt, amit Indiában hiányoltam (pedig nincsenek túl magas elvárásaim, nagyjából csak a tisztaság volt alapkövetelmény a szállásokkal kapcsolatban). A 30. emeleten kaptam szobát, kilátással a városra (amit persze a recepciós hölggyel díleltem le egy kis kedvességért cserébe). Nem is kell mondanom, hogy pazar volt, a fürdőszobában egy kisebb konyha is elfért volna és az ágy… az ágy volt csak igazán 5-csillagos!

 

 

Este a városnézés után a lejárt lábaimat és habtestemet a szálloda medencéjében áztattam, majd az 55. emeleten lévő kubai hangulatú bárban életem legdrágább sörével (4000 HUF) teljesedett ki a 2 hetes kalandom.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.