TravelissimaS

Maya Riviérán autóval – a szabadság varázsa

Adott 4 + 1 barátnő, az egyik Miamiban él. A +1 már másfél éve könyörög, hogy látogassuk meg őt. Ok, rendben, gondoltuk, de ha már olyan messzire megyünk, minimum 2-2,5 hétre érné meg, viszont ennyi idő  Miamiban talán túl sok lenne. Na meg piszok drága is.

Először Kubát szemeltük ki a mi kis csajos kiruccanásunkra, de hosszú utánajárás és telefonálgatás után nem akartuk oroszrulettezni azzal, hogy  visszaengednek-e minket az USA területére (igen, sajnos benne van a pakliban ez a lehetőség), ezért végül Mexikó mellet voksoltunk.

A Maya Riviéra több szempontból is tökéletes választásnak tűnt, hiszen rengeteg a kultúrális látnivaló és a természet adta lehetőségek sora is végtelen. Mivel nem akartunk luxusszállodában horror áron megszállni, majd szervezett, időhöz kötött programokon részt venni, ezért beszereztük az információt arról, hogy mennyire lenne egyszerű és biztonságos Mexikó ezen részen bérelt autóval körbejárni a számunkra érdekes helyeket. Sofőrként talán én rettegtem a legjobban attól, hogy mi vár majd ránk, de volt mellettem 3 lelkes támogató, így bevállaltam a kihívást. Később akadt még egy hős vállalkozó, így végül nem kellett egyedül letolnom a 10 napot.

Mivel soha életemben (eddig még) nem vonzott az all inclusive utazás és az sem, hogy egy helyen töltsek el egy hosszabb időt a lábamat lógatva egy medencében vagy a tengerparton. Félreértés ne essék, imádom a vizet, a tengert, kiskorom óta egy igazi vizicsibe vagyok. Bár lehet, hogy éppen ezért nem tudok órákat feküdni a napon és semmittenni a parton. A Maya Riviéra is talán azon desztinációk közé tartozik, ahová általában egy utazási iroda szervezésében jut el valaki és napokat tölt méregdrága hotelben. Én most szeretném megmutatni és talán meggyőzni is pár embert, hogy lehet és érdemes is ezt másképp csinálni. Csak egy kis szervezés kérdése az egész.

Összeszedtem néhány olyan pontot, amiért mindenképp megéri egyedi szervezésben nekivágni a kalandnak:

 

1) Eljutsz olyan helyekre, ahova másképp nem jutnál el, vagy csak szervezett kirádulással

Nekem ez mindig, mindenhol egy fontos szempont, mert nagyon szeretem azokat a helyeket, ahol nincs rengetek turista. Most 3 ilyet szeretnék kiemelni azok közül, ahol jártunk:

 

Isla Blanca

Cancuntól nagyjából 20-25 km-re (attól függően, hogy honnan indulunk), egy, a  Mexikói-öbölbe nyúló földnyelv kb. közepén fekszik a Playa Isla Blaca. Mivel nincsenek kimondottan kiépített utak, csak amolyan földes-homokosak, ezért kb. 40 perc alatt jutottunk le a strandra. A semmi közepén található azért egy bár és néhány bérelhető napágy. Pár helyi mexikóin kívül szinte üres volt a part. A félsziget természetes szépségében pompázik, nincs kiépítve egyelőre, csupán az elején láttunk néhány új építkezést. Annak, aki szereti az elszeparált helyeket, és esetleg szeretné kipróbálni vagy gyakorolni a sárkányszörfözést (kitesurfing), annak kimondottan ajánlom: a földnyelv egyik oldala fehérhomokos part türkisz vízzel, a másik oldal pedig a kitesurf szerelmeseinek tökéletes helyszíne.

Playa Isla Blanca

A bárban egyébként isteni Piña Loca-t szervíroznak. Aki nem tudná mi az, annak megmutatom (én nem tudtam):

Piña Loca koktél

Lényegében ki van tisztítva az ananász belseje, össze van törve jég és néhány kocka ananászbél és az egész fel van öntve fehérrummal. Voilá! Mindez 80 peso (1200 huf) volt és 4-ünk hangulatát eléggé szintre emelte egy jó időre.

 

Sian Ka’an

Ez a Tulumtól délre fekvő bioszféra-rezervátum az eredeti Maya lakosok által kedvelt és elismert partszakasz volt kivételes természeti szépségének és adottságainak köszönhetően, melyet az “Ég Földjének” neveztek el. Ma már az Unesco Világörökség része. Részletesebb információt a Sian Ka’an-ról egy másik posztban írok.

Ezt a földnyelvet egyik oldalról a tenger hullámai simogatják:

 

A másik oldalon egy nyugodt öböl található:

Csupán néhány turistákat szállító kis csónak “zavarta” meg a nyugalmunkat; a helyiekkel jól elszórakoztunk amíg várták az utasaikat.

 

Maya falu

A Coba-ban magasodó maya piramis megmászása után úgy döntöttünk, hogy jó lenne csobbanni egyet egy cenote-ban. A Tankach-Cha cenote-ra esett a választásunk, így útnak indultunk. Útközben a cenote felé az út bal oldalán megpillantottunk egy maya falut. Nem kellett kétszer átgondolnunk azt, hogy betekintsünk-e. Leparkoltunk, kipattantunk az autóból és máris fogadtak minket. Először egy játékos kutya, majd jött a falu embere. Nagyon kedvesen és vidáman köszöntött bennünket az úr és készségesen állt a rendelkezésünkre.

Miközben végigvezetett minket a kis falun, mesélt. Először a kertet jártuk körbe, ahol elmagyarázta, hogy mit hogyan és mire termesztettek, hogy mennyire erősek voltak méztermelésben (fenti kép: a méztermelés fatörzsekben folyik), hogy a tequila készítéséhez használt agave növényből hogyan fonták maguknak a madzagokat….

Az agave-ből madzagot készítettek

Majd bementünk az egyik kis faházba, ahol két nő épp tortillákat sütött. Miközben megkínáltak minket a frissen sült maya kenyérből és helyben készített mártogatósokból, elmesélte hogy hogyan éltek régen a mayák, milyen volt a munkamegosztás, hogy miért függőágyakban aludtak, hogy készültek az ételeik.

És mindezt úgy tette, hogy semmit nem kért ezért a kis túravezetésért cserébe. Természetesen nem voltunk hálatlanok, ráadásul egy gyönyörű, a nők által kézzel készített függyőágyat is sikerült beszereznem potom 6000 forintnak megfelelő pesoért. 

Itt nem árt a spanyol nyelvtudás, mert a faluban a férfi csak spanyolul beszélt. A helyi hölgyek pedig még spanyolul sem. Persze ha valaki profi activity-ben, az bárhol megérteti magát. A mi társaságunkban szerencsére volt egy profi spanyolos.

 

2) Akkor mész és annyi időt töltesz el helyeken, ahogy az jólesik

Nem kell alkalmazkodni a különféle túrák időbeosztásához, ráadásul mindenhol annyi időt tölthetünk el, amennyit csak akarunk. 

Természetesen azokra a látnivalókra is nagyon kíváncsi vagyok, melyek tömegszámra vonzák a látogatókat, azokat azonban lehetőleg egy olyan időpontban szeretem megnézni, amikor kevesebben vannak. Ilyen volt Mexikóban a Chichen Itzá, ahova viszonylag kora reggel, már nyitáskor mentünk.

Nagyon egyszerű dolgunk volt: bérelt autóval közlekedtünk és a közelben volt a szállásunk, így teljesen mobilisak voltunk. Belépéskor még csak pár ember lézengett a Mayák méltán leghíresebb piramisa körül, így nyugiban körbe tudtuk járni az egészet. Pár órán belül viszont megérkeztek a tengerparti szállodákból induló tömött autóbuszok és ez a csodás város szinte élvezhetetlenné vált.

 

3) Költséghatékony minden szempontól

Zazil Kin, Tulum
Napfelkelte, Gota de Sal, Puerto Morelos

 

4) És végül, de nem utolsó sorban:

Kiépítettek az utak a frekventált helyeken

A Maya Riviérán és környékén semmivel sem nehezebb vagy rosszabb vezetni, mint Magyarországon bárhol. 3 dolog van azonban, amire nagyon oda kell figyelni:

Gyorshajtás: senkinek eszébe se jusson, mert jobb esetben magas árat kell fizetni a száguldásért, rosszabb eseten… talán senki nem akar Mexikóban börtönbe kerülni még csak pár órára sem.

Felvőrendőrök: tele vannak velük az utak. Mindenhol. És jó néhány helyen láthatatlanok így akár kárt is tudnak okozni

Öngyilkos jelöltek: mi csak így neveztük azokat, akik szaladgálatak át az utakon (városokban és azokon kívül is), de akár a 3 sávos gyorsforgalmin szintén.

Biztonságos

És végül, de nem utolsósorban, a Maya Riviéra biztonságos! Manapság elég rémísztő híreket hallunk Közép-Amerikáról, azon belül is Mexikóról, az erőszakos bűncselekményekről, a drogkartelek közt folyó bandaháborúkról, emberrablásokról, kivégzésekről. Mexikó azonban egy hatalmas ország, a Maya Riviéra és a közkedvelt mexikói tengerparti turistákat vonzó részek pedig abszolút biztonságosak. Mi négyen utaztunk, minannyiunk lány és egyetlen egy atrocitás sem ért minket a 10 nap alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.