TravelissimaS

Miami és ami délre van tőle – az út Key West felé

A Miamiban vakációzóknak nagyon tudom ajánlani a legalább egy napos kiruccanást Key West-re. És nem is csupán magáért Key West-ért, hanem az egész élményért, amit az oda- és visszaút tud mutatni és adni. 

 

Key West Miamitól kb 260 km-re fekszik délnyugatra és az út nagyjából 3,5 óra autóval. Mindenképp érdemes reggel időben útnak indulni, hogy elkerüljük a reggeli dugót Miamiban. A mi nagyon kedves barátnőnk, aki már többször megjárta ezt az utat, irtó lelkesen ébresztett minket hajnal fél 6-kor, hogy 6 órakor az autóban üljünk és suhanjunk uticélunk felé. 7:30-kor már a kávénkat kortyolgattuk Key Largo-n.

Apropó, a ‘Key’. Miért is hívják ezeket az apró szigetek Key-nek (ejtsd: kí) angolul miközben a sziget angol megfelelője az “island” (ejtsd: ájlend) szó? Eredetileg a szigeteket a calusa és a tequesta népek lakták. A ‘key’ lényegében a spanyol ‘cayo’ szóból származik, ami kicsi szigetet jelent. Később az angolok a ‘cayo’ szó helyett a ‘cay’-t kezdték használni és innen már egyenes út vezetett az angol ‘key’ kifejezéshez.

 

 

Na de térjünk vissza a tárgyra.  Egy hosszú földnyelven, majd több, kisebb-nagyobb szigeten keresztül vezet az út az egybefüggő Egyesült Államok legdélebbi pontjára.

 

Kubai Reggeli

Mivel mi korán reggel indultunk útnak, nem volt időnk reggelizni, sőt még kávét inni sem, de ezt nem is bántuk, mert így elcsíptünk egy gyönyörű napfelkeltét a Lamantin-öböl alatt és bő egy órával az indulás után már Key Largo nevű településen találtuk magunkat egy kubai reggelizőhelyen.

 

 

Ilyen korán reggel megtiszteltetés volt számunkra a helyiekkel étkezni. Körülültünk egy nagy asztalt, kirendeltük az isteni kubai szendvicseket, amikhez szalmakrumpli is járt (a szuper vékonyra szeletelt burgonya darabkák engem egy chipsfajtára emlékeztettek, amit előszeretettel fogyasztottam még gimis koromban). Egy egészséges, sűrű, édes, finom mango dzsúszt is ittunk, majd a reggelink végeztével behörpintettük a pici, de ugyan akkor extra erős kubai kávét, ami úgy felébresztett bennünket, hogy úgy éreztük, azzal biztosan az egész napot végig tudjuk tolni teljesen felpörögve.

 

Cím: The Juice House

Miután a pocink tele lett és úgy igazán feléledtünk, folytattuk utunkat az 1-es úton dél-nyugati irányba. Azt, amit Irma maga után hagyott, még hat hónappal a “látogatása” után is látni és érzékelni lehetett minden egyes lépésnél. Vagyis inkább kerékpördülésnél. Gyökerestül kitekert pálmafák, szemét a partokon, szétrombolt, megsemmisült lakóépületek, felráncosodott utak… Hatalmas pusztítást végzett, el sem tudtuk képzelni, hogy mi lehetett ott korábban.

 

7 Mérföldes Híd

Maga a leutazás viszont nagyon emlékezetessé sikeredett, sok helyen csaknem közvetlenül a tenger mellett vezet az út, csomó hosszabb-rövidebb híd kapcsolja össze a szigeteket, melyekről csodás kilátás nyílik a körülöttünk lévő világra: természetre, falvakra, tengerre.

Ezen a szakaszon köt össze két szigetet a ‘Seven Mile Bridge’, azaz a Hét Mérföldes Híd. Két híd fut párhuzamosan egymás mellett. Az eredeti híd, melyet 1909 és 1912 között építettek, a floridai keleti vasúti útvonal része volt, ezt azonban 1935-ben egy hurrikán megrongálta. A hidat eladták, majd az új befektetők kibővítették az autóforgalom számára. 1960-ban egy következő hurrikán újra megtépázta. Jelenleg az öreg híd egy része hiányzik, a fennmaradt rész horgászmólóként szolgál és csak kerékpárosok és gyalogosok közlekedhetnek rajta.  Az új híd építését – mely jelenleg eljuttat minket a délebbi helyekre – 1982-ben fejezték be.

 

 

Key West városa

Key West városa az egybefüggő Egyesült Államok legdélebbi lakott települése és egyben kedvelt turistaváros. Rengeteg hatalmas óceánjáró köt ki itt. Nem is csoda, hiszen a belvárosa csodálatos, hangulatos utcái és terei rengeteg látnivalót kínálnak az odautazóknak,  ezért úgy gondoltam, hogy megérdemel egy teljesen külön bejegyzést. Elöljáróban csak annyit, hogy így utólag nagyon sajnálom, hogy csak egy napot szántunk erre az egész kiruccanásra, mert csak ebben a kisvárosban akár egy egész hétre való programot is tudnék találni.

 

 

Tengeri vacsora

Úgy terveztünk, hogy hazafelé állunk meg vacsorázni, hiszen ki volt már nézve a célpont, méghozzá a Key West-től 50 mérföldre (80 km) fekvő Marathon városában. Ez a közvetlenül a tengerparton felvő, csodálatos kilátással, nyitott terasszal és egy hangulatos bárral is rendelkező étterem a Key Fisheries, ahol az istenien finom, szezonális és friss tengeri herkentyűk mellett helyi specialitásokat is készítenek.

 

Hál’ Istennek a társaságunk minden egyes tagja szívesen osztozott az ételeken, így sokmindent ki tudtunk rendelni és mindenki minden egyes finomságba bele tudott kóstolni. Terítékre kerültek az ízletesen fűszerezett kagyló darabkák, a Key West fűszerkeverékkel készített garnélák, a grilezett fésűkagylók és mahi-mahi szeletek, illetve a hatalmas rákollók. Mindenhez pedig külön kis szószokat tálaltak fel. Meg kell mondjam, hogy igazi foodpornban volt részünk, ahol az egész környezet és kilátás csak hab volt a tortán. 

 

 

Az étteremnek van egy pici boltja is, ahol meg lehet vásárolni az ételekhez használt fűszereket vagy akár friss, illetve fagyasztott halakat, rákokat. Szintén magunkkal vihetünk egy fincsi Key Lime Pie-t, ami lényegében a szigetek híres citromos pitéje.

 

Cím: Key Fisheries, 3502 Gulfview Ave, Marathon, FL 33050, USA

Midenkinek tényleg nagyon ajánlani tudom ezt a helyet, egyszerűen amikor rá gondolok, még mindig érzem a csodás ízeket a számban. Ha másért nem, akkor álljunk meg itt egy ital erejéig és ha alkalom van rá, csodáljuk meg a naplementét és a környezetet, a sirályok hangjával zengő kikötőt. Na de azért mégiscsak a csodás ízekkel variált vacsora naplementében az igazi kombó. 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.