TravelissimaS

Túrázás Szerbiában – avagy a Tarcal-hegység

Október végére beterveztünk egy kis szlovén kiruccanást, de mivel az időjárásjós nem kecsegtetett minket semmi bíztatóval, ezért körülnéztünk máshol a környéken. Úgy tűnt, hogy Szerbiában sikerül elcsípnünk egy napsütésben gazdag hétvégét, így hát dél felé vettük az irányt.

 

Mivel szeretünk barangolni a természetben miközben hallgathatjuk a fák susogását, így nem volt kérdés, hogy beiktatunk egy kisebb erdei sétát. Erre találtunk is egy tökéletes helyszínt, méghozzá Újvidéktől (Novi Sad) délre, a Tarcal-hegység (Fruška Gora) dombjait. Újvidék egyébként Szerbia második legnagyobb városa és egyben egy nagyon fontos gazdasági, tudományos és kultúrális központ is. Magát a tájat a “Vajdaság ékszerének” is nevezik, és a hegység egy pici része átnyúlik Horvátországba. Északról a Duna határolja. Legmagasabb csúcsa a Vörös-bérc, amely 539 méteren kapaszkodik az ég felé, tehát nem egy hatalmas hegységrendszert kell elképzelnünk, hiszen még a Pilis csúcsának magasságát (756 m) sem éri el. Ennek ellenére egy gyönyörűen burjánzó tájról van szó, amit az őszi színekbe boruló erdők még hangulatosabbá varázsolnak.

 

 

Rengeteg túraútvonal van kijelölve a hegység területén. Mi dél felől, Irig község irányából közelítettük meg Tarcalt, ugyanis Belgrádból érkeztünk. Felvezettünk egészen Hopovon-n keresztül a fő elágazásig, ahol egy információs központ és pár étterem is található, illetve itt parkoltuk le az autót (a parkolás ingyenes volt). A túránk során rengeteg helyi családdal találkoztunk, akik előszeretettel piknikeznek, sütnek-főznek, kirándulnak ezen a természetvédelmi területen.

 

 

Ajánlott túraútvonal

 

A túraútvonalon a szív jelzést követve indultunk el, és sétánk során jó néhány látnivaló tárult elénk a csodás természeten kívül. Egyébként a szív jelzések a Fruška Gora maraton (40 km-től akár 133 km-es távra is lehet nevezni) útvonalát mutatják. A lenti képen csak egy bizonyos szakasz van kijelölve, ami kényelmesen körbebarangolható néhány óra alatt. Erre vállalkoztunk mi is.

 

Távolságok

  • Parkoló – Novo Hopovo kolostor:                                 3,5 km      50 perc
  • Novo Hopovo kolostor – Staro Hopovo kolostor:       2,0 km     25 perc
  • Staro Hopovo kolostor – NOB emlékmű:                    4,5 km      kb. 1 óra
  • NOB emlékmű – Parkoló:                                               1,5 km      20 perc

Összesen ez a kör nagyjából 11 km és a pihenőkkel, nézelődésekkel együtt kb. 4 óra alatt teljesíthető. Amennyiben egy kis kitérőt teszünk egészen a TV toronyig, még plussz 30 perccel és úgy 2,5 km-rel kell számolnunk oda-vissza (ezt mi nem vállaltuk).

A parkolóba visszatérve egy kellemes hangulatú étterem, az Aréna várja éhes és szomjas vendégeit. Talán nem is kéne külön kiemelnem, hogy isteni itt a csevap, a pljeskavica és természetesen a sopszka salátájuk is. Készpénzen kívül pedig bankkártyával is lehet fizetni.

 

Cím:  Arena Restaurant, Iriški Venac Irig Serbia RS, 22406, Serbia

 

Látnivalók:

 

Kolostorok

Szerbiát egészében, ezen belül a Vajdaságot is nagy vallási és kultúrális sokszínűség jellemzi. Ezeknek méltó jelképe az a két kolostor (Novo Hopovo és Staro Hopovo) a 16 megépített kolostor közül, mely fellelhető az általam kijelölt útvonalon.

Staro Hopovo Ortodox Templom
Novo Hopovo Ortodox Templom és Kolostor

 

Ezt a magas obeliszket 1951-ben emelték a II. világháború mártírjainak tiszteletére, és az akkori nemzeti felszabadítási harcokat jelképezi. Nem véletlenül az Iriški Venac hegy egyik csúcsán helyezkedik el, hiszen ezen a környéken folytak talán a legkeményebb csaták.

 

NOB Emlékmű

 

Bortermelés

A Vajdaság ezen része (különösképpen a Szerémség térsége) évezredek óta a szőlőtermesztés, így a bortermelés egyik fontos területete volt. Sőt, egy időben a legfontosabb magyar borvidéknek számított. A kontinentális éghajlatnak, a vulkanikus, homokos, üledékes talajnak, a Duna közelségének és a többszáz éves tradíciónak köszönhetően minden adott a jó minőségű borok előállításához. Az innen származó borok karakterben nagyon hasonlítanak egyébként a magyar borokhoz. Így nemcsak buja lombosokat csodálhatunk meg túránk során, hanem végeláthatatlan szőlősöket és más gyümülcsösöket is.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.